Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Catalaanse burgemeesters betogen in Brussel

Catalaanse burgemeesters betogen in Brussel

07/11/2017 11:45

Catalaanse burgemeesters betogen in Brussel

Oud-premier Carles Puigdemont. Foto: Knack.be  

BRUSSEL - Een grote groep burgemeesters uit Catalonië heeft in Brussel opgeroepen de afgezette Catalaanse regering te steunen. Tussen de gebouwen van de Europese Commissie en de Europese Raad zongen zij het Catalaanse volkslied en pleiten ze voor de vrijlating van ''politieke gevangenen’’.

''Leve de republiek", scanderen de burgemeesters en hun aanhang. Een stukje verderop stonden tegenstanders van de separatisten met Spaanse vlaggen. Elders in Brussel vroegen Catalaanse ondernemers aandacht voor de volgens hen funeste economische gevolgen van een afscheiding.

Zo'n tweehonderd burgemeesters zijn naar de Belgische hoofdstad afgereisd om steun te betuigen aan de afgezette regering van Catalonië die onrechtmatig de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Een aantal ex-ministers zit in de cel in Spanje.

De Spaanse regering wil dat België de uitgeweken oud-premier Carles Puigdemont en vier ex-ministers uitlevert. Puigdemont sluit zich naar verwachting later op de dag aan bij de burgemeesters. De betogers krijgen geen officiële ontvangst. De Europese Commissie en de meeste EU-landen zien de kwestie als een Spaanse aangelegenheid. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina