Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Pot en ketel

COLUMN: Pot en ketel

07/11/2017 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Pot en ketel

Gerold Rozenblad  

Het was weer lachen met Somo donderdag, toen hij president Bouterse adviseerde om blijvend rust te nemen ten voordele van het land. Somo maakte melding van zijn beweeglijkheid links en rechts, maar vooral ook op en neer. Tot hilariteit van het college. Ook de bekendmaking dat voor het geval delen van Bouterse niet of niet goed functioneren, bij hem wel “alles werkt” zorgde voor hilariteit alom in het college.

Als dat zo is, dan is dat mogelijk het enige verschil tussen beide bejaarde politici. Want terwijl Somo uitgebreid de lege staatskas en de daardoor opstapelende problemen besprak, lijkt hij in zijn eigen microkosmos wel erg op de president.

Wanneer de vergadering vandaag om twaalf uur begint, weet ik niet of hij nog met dezelfde grijns als donderdag zijn strapatsen aan de man zal brengen. Als het goed zit, in zijn geval, zullen dan verschillende panden die de opbrengst zijn van vaak aangehaalde roofridderlijk gedrag van eigenaar verwisselen. De grote moppentapperij van donderdag ten spijt, Somo zit in diep water en schijnt er maar niet uit te komen.

Warung Leysje gaat om tien uur onder de hamer. Dat zou nog te verkroppen zijn als het niet zo was dat een uur daarop negen panden, samen bijna vijftig hectare, toebehorende aan organisaties die aan hem gelieerd zijn ook van eigenaar moeten verwisselen. Althans, dat willen de krantenadvertenties.

Het is niet dat wij het al niet wisten. Bijna-veilingen achtervolgen de man al jaren en het was zo erg dat ook een bejaardentehuis in Nickerie, compleet met de inwoners nog recent bijna onder de hamer ging. Recentelijk ook nog een bijna-veiling door een dispuut over een project bij Colakreek dat meer dan veertig hectare beslaat. En we praten dan nog niet eens over de terreinen die gewoon verkocht zijn.

Zijn goede voorkomen dat hij donderdag met veel flair adverteerde en de daarbij behorende slanke nek, maakte kennelijk dat het wat langer duurde alvorens de strop strak trok. Maar je kan maar zo lang uitstel forceren. Ik heb persoonlijk niets tegen Somo. Met een optreden zoals donderdag raakt hij altijd mijn soft spot. Maar dan als stand-upcomedian.

Somo is evenals hij Bouterse adviseerde, kennelijk ook toe aan een erg lange rust. Dat is als hij niet kan inzien dat met zijn optreden donderdag hij in feite een tragikomedie van de pot en de ketel opvoerde. Want daar waar wij als land kreunen onder de steeds toenemende schuldenlast, is het gemoed binnen de politieke kringen van Somo niet anders. De failliete boedel dringt zich in macro en Somo's microboedel onmiskenbaar op.

Maar ach, zolang alles 'weer werkt' en alles 'nog werkt' lijkt het een wedstrijdje wie, met wat er ook nog moge werken, in staat is de boel langer te verneuken. En wij ondergaan het schaterlachend.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina