Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Conflict Staatsolie en boeren escaleert

Conflict Staatsolie en boeren Saramacca escaleert

07/11/2017 04:34 - Eliézer Pross

Conflict Staatsolie en boeren Saramacca escaleert

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Boeren van Saramacca, voornamelijk rijstboeren van de Gangaram Panday- en Wayamboweg, hebben besloten om naar de rechter te stappen tegen Staatsolie. Ze willen financieel gecompenseerd worden voor de schade die zij jarenlang hebben ondervonden van de activiteiten van het bedrijf.

"Er is wel gedegen onderzoek gedaan naar de schade die de landbouwers hebben ondervonden van de activiteiten van het bedrijf. Hun eigen onderzoekingen hebben dat steeds bevestigd, maar de onderneming blijft weigeren te erkennen dat het fout is", benadrukt Winston Ramautarsing, landbouweconoom en één van de deskundigen die de boeren bijstaan in deze zaak.

Op 2 november hebben de boeren unaniem besloten om naar de rechter te stappen tegen Staatsolie "om herstel te eisen van de waterhuishouding van de Wayambozwamp en de schade als gevolg van de verstoorde waterhuishouding op Staatsolie te verhalen", laten zij in een communiqué weten.

De landbouwers krijgen ook bijstand van de jurist Gerold Sewcharan en de agrohydroloog en cultuurtechnicus Perry van Leesten. Er zijn zes commissies benoemd die contact zullen opnemen met het parlement, Surinaamse ngo's en internationale milieuwaakhonden als Greenpeace, om aandacht te vragen voor het probleem.

Van Leesten en Ramautarsing hebben onderzoek gedaan naar de schade over een periode van dertien jaren. Daarbij hebben ze ook rapporten van Staatsolie gebruikt die onderschrijven dat er sprake is van schade aan het milieu en de productie van de boeren. "De productie is gestaag achteruitgegaan vanaf de aanvang van de activiteiten van het bedrijf", weet Ramautarsing uit onderzoek.

Maar Staatsolie handhaaft volgens Community Relations Manager Steven Alfaisi het standpunt dat de boeren hun bevindingen niet op gedegen onderzoek baseren. Het bedrijf trekt de bevindingen van Ramautarsing en Van Leesten in twijfel. De overheidsonderneming is een eigen onderzoek begonnen. Mocht dit aantonen dat Staatsolie in de fout is gegaan, dan is het bedrijf bereid om corrigerend op te treden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina