Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Judofederatie vijf zwartebanders rijker

Judofederatie vijf zwartebanders rijker

07/11/2017 16:05 - Marciano Millerson

Judofederatie vijf zwartebanders rijker

Earl Bruce met sparringpartner Micha Willems. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De Surinaamse Judofederatie (SJF) heeft er vijf zwartebanders bij. Samantha Marica (Kaizen), Tatjana Sommandas, Rianne Tsai en Bet-Sarafat Timpico (Jigoro Kano) en Earl Bruce (Tatami) behaalden zondagavond in de dojo van judoclub Kaizen op het Jeugdcentrum hun eerste dan.

Naar zeggen van Marica, die voorzitter is van de SJF, is ruim twee jaar geen toets afgenomen. "Vandaar dat er meer mensen gereed waren voor dit examen." Ten overstaan van de dan-gradencommissie en in aanwezigheid van familieleden, vrienden en judocollegae moesten de kandidaten een aantal onderdelen afwerken. Daar kwamen verschillende technieken aan te pas.

"We hebben hard gewerkt en zijn langer dan één jaar geleden met de voorbereiding aangevangen", zei Marica na afloop. Ze was voornamelijk ingenomen met het feit dat van de groep geslaagden de helft vrouw is, maar bleef ook stilstaan bij hun jeugdige leeftijd. "De helft van de groep geslaagden zit onder de achttien jaar. Daar ben ik blij mee."

Het behalen van de eerste dan ziet ze als een stap in de goede richting. "Want met een zwarte band mag je officieel les geven en een eigen judoclub oprichten. In de toekomst kunnen deze jonge dames en heren zeker wat betekenen", legde ze uit.

Examencommissielid Jerry van Keeken maakte duidelijk dat het niet alleen rozengeur en maneschijn is geweest. Hij zei kritisch dat de kandidaten allemaal beneden niveau hebben gescoord. Voornamelijk bij de kata ging het minder. "Iedereen heeft minder gepresteerd dan bij de proefexamens."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina