Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Maker standbeeld Pengel vereeuwigd

Maker standbeeld Pengel vereeuwigd

07/11/2017 22:15 - Audry Wajwakana

Kunsthistoricus en schrijver Paul Faber is bezig met een nieuwe monografie. Deze keer over de veelzijdige Stuart Robles de Medina.

Kunsthistoricus en schrijver Paul Faber is bezig met een nieuwe monografie. Deze keer over de veelzijdige Stuart Robles de Medina. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Stuart Robles de Medina, Erwin de Vries en Rudi Getrouw: samen vormen zij 'de grote drie' van het begin van de moderne kunst in Suriname. Er is een monografie in de maak over Robles de Medina, de veelzijdige kunstenaar die bekend is van het standbeeld van Jopie Pengel op het Onafhankelijkheidsplein en het Statenmonument op het Vaillantsplein.

De Nederlandse kunsthistoricus en publicist Paul Faber werd in 2015 door een zoon van de kunstenaar gevraagd om een boek over zijn vader te maken. Dat gebeurde in Readytex Art Gallery, waar Faber in een lezing vertelde over kunstenaar Jules Chin A Foeng, die hij in een monografie heeft belicht. 

Faber en Robles de Medina hebben elkaar in 1995 ontmoet bij de tentoonstelling over twintig jaar kunst in Suriname, waaraan Faber heeft meegewerkt. "Hij was een warme vriendelijke charmante man", vertelt de kunsthistoricus.

"Op kunstgebied is hij een heel interessant onderwerp en niet alleen om de betekenis die hij zelf heeft gehad, maar ook omdat hij in de jaren vijftig en zestig een soort venster vormde van waar de kunstwereld van Suriname mee bezig was."

Stuart Robles de Medina stierf in 2006 in Nederland waar hij al geruime tijd woonde. Hij liet een indrukwekkend oeuvre na. Faber is tot 22 november in Suriname voor research en interviews. De monografie verschijnt naar verwachting in het najaar van 2018.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina