Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Milieu-inspecteurs wachten met werkneerlegging

Milieu-inspecteurs: ‘Het gaat niet goed en dat frustreert’

07/11/2017 09:05 - Merredith Bruce

Milieu-inspecteurs op het BOG-terrein. De dienst heeft al jaren een tekort aan milieu-inspecteurs. Dit is slechts één van de problemen waarmee de afdeling dagelijks geconfronteerd wordt.

Milieu-inspecteurs op het BOG-terrein. De dienst heeft al jaren een tekort aan milieu-inspecteurs. Dit is slechts één van de problemen waarmee de afdeling dagelijks geconfronteerd wordt. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hoewel de gemoederen behoorlijk verhit waren, hebben milieu-inspecteurs bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) ervan afgezien om het werk neer te leggen. Maar de situatie kan elk moment escaleren als de overheid niet snel ingrijpt.

"Het gaat niet goed met het BOG. Niets gaat zoals het moet en dat frustreert", zegt bondsvoorzitter David Bakker in gesprek met de Ware Tijd. Hij vertelt dat de milieu-inspecteurs dagelijks geconfronteerd worden met zaken die de motivatie om te werken negatief beïnvloeden. Het gaat hoofdzakelijk om gebrek aan geld, tekort aan personeel en problemen op het bestuurlijke vlak.

De bond heeft deze zaken maandag besproken op een spoed algemene ledenvergadering. Hiertoe werd besloten nadat Primnath Ritoe, waarnemend directeur van het BOG, eind vorige week zijn functie had neergelegd. Door het tekort aan geld zou voor hem de situatie onwerkbaar zijn geworden.

Bakker: "Ik zag dit aankomen." De bond greep dit moment aan om alle misstanden binnen de dienst naar voren te brengen. Ritoe nam in juni over, toen zijn voorganger Lesley Resida met verlof ging en aansluitend met pensioen. Met het aftreden van Ritoe is het schip nu stuurloos, wat volgens Bakker meer problemen kan opleveren.

De dienst telt nu tachtig milieu-inspecteurs, maar er zijn er ruim vierhonderd nodig om optimaal te draaien, stelt de bondsvoorzitter. "Onlangs moesten enkele milieu-inspecteurs uit eigen zak tanken voor werkzaamheden buiten de stad", schetst hij een ander beeld. "De werkers kunnen thuis met moeite de eindjes aan elkaar knopen om daarna in een verziekte situatie terecht te komen op het werk."

Het bondsbestuur heeft op 21 september een brief gestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid waarin de werkproblemen zijn vermeld, maar heeft geen antwoord gehad. Het bestuur zal een herinneringsbrief sturen naar het ministerie en verwacht binnen een week door de minister ontvangen te worden. "Het BOG is de enige preventieve zorginstantie in Suriname en we verwachten op basis hiervan snel ingrijpen", aldus Bakker.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen