Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname riskeert problemen mijnbouwwereld

Suriname riskeert internationale problemen met negeren Eiti-regels

07/11/2017 06:10 - Wilfred Leeuwin

Volgens assembleelid Gregory Rusland (NPS) loopt Suriname ver achter bij het voldoen aan de Eiti-eisen en zal het land snel orde op zaken moeten stellen.

Volgens assembleelid Gregory Rusland (NPS) loopt Suriname ver achter bij het voldoen aan de Eiti-eisen en zal het land snel orde op zaken moeten stellen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname dreigt in de internationale mijnbouwwereld gecategoriseerd te worden als een land dat zich niet houdt aan richtlijnen en voorwaarden. Assembleelid Gregory Rusland (NPS) vroeg hiervoor donderdag aandacht tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Op eigen aanvraag is het land op 24 mei toegelaten tot de Extractive Industries Transparancy Initiative (Eiti). Dit standaardenbureau verzamelt, verwerkt en publiceert informatie over olie en gas. De parlementariër weet dat Suriname ver achterloopt met het voldoen aan de eisen. "Ik moet u zeggen dat er geluiden zijn dat Suriname een lakse houding vertoont. Als dat zo is, zal het land in ernstige problemen komen", waarschuwde hij.

Volgens Rusland moet dit een wake-upcall zijn voor de ministers van Financiën en van Natuurlijke Hulpbronnen om zaken snel in orde te maken. Hij wil nog geen details geven, maar zegt wel dat Suriname informatie over de mijnbouwsector niet volgens de gestelde richtlijnen laat registeren. De NPS-parlementariër belooft hier tijdens de begrotingsbehandeling op terug te komen.

Met haar opstelling zou de regering bedrijven in problemen brengen: nationale en buitenlandse bedrijven die in Suriname bezig zijn met exploratiewerkzaamheden. Deze ondernemingen zijn namelijk afhankelijk van de juiste informatie, zoals gegevens en opbrengsten uit de sector, waarmee zij weer volgens de Eiti-standaarden moeten rapporteren.

Het is niet de eerste keer dat de NPS-parlementariër en ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen deze waarschuwing laat horen. Hij is intussen benaderd door multinationals om over de situatie te praten. Zoals zaken er nu voor staan zou Suriname negatief kunnen worden beoordeeld met alle gevolgen van dien.

De parlementariër legt uit dat als Suriname volgens de Eiti-standaarden werkt, het land wordt gecategoriseerd als transparant met informatie over de olie-, gas- en mijnbouwopbrengsten. Dit zou een opstap zijn naar een hogere categorisering en behoud van de internationale rangschikking.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina