Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Belangrijkste speech' tijdens Azië-reis

'Belangrijkste speech' tijdens Azië-reis

08/11/2017 23:02

'Belangrijkste speech' tijdens Azië-reis

President Trump spreekt parlement Zuid-Korea toe. Foto: Reuters  

SEOUL - De Amerikaanse president Trump heeft in een toespraak voor het nationale parlement van Zuid-Korea de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un opnieuw rechtstreeks gewaarschuwd voor de gevolgen als hij doorgaat met zijn nucleaire wapenprogramma. "De wapens die je verzamelt, maken je niet veiliger. Met elke stap die je neemt, neemt het gevaar toe."

In de meermaals onderbroken toespraak spraak beloofde Trump de Noord-Koreaanse leider evenwel "een toekomst van vrede en vooruitgang". "Noord-Korea is niet het paradijs geworden dat je grootvader voor zich zag. Wij bieden een pad naar een veel betere toekomst." Kim Jong-un is de kleinzoon van Kim Il-sung, de eerste president van Noord-Korea.

De toespraak voor het volgepakte parlement was van tevoren aangemerkt als een belangrijke beleidsspeech die zijn 12-daagse Azië-reis inhoudelijk zou omkleden. Dat viel tegen. Trump viel vooral in herhaling. Zo deed hij nogmaals een oproep aan Rusland en China om meer te doen om Noord-Korea te isoleren, vooral door middel van een totale handelsstop. "Hoe langer we wachten, des te groter het gevaar en hoe minder opties we nog hebben."

Het was de eerste keer in 24 jaar dat een Amerikaanse president een toespraak hield in het Zuid-Koreaanse parlement. Voor het complex hadden zich volgens de politie zo'n achtduizend Trump-aanhangers verzameld. Het aantal demonstranten was veel kleiner, rond de vierhonderd. VK.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina