Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Decubitus…

COLUMN: Decubitus…

09/11/2017 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Decubitus…

Stuart Rahan  

“Uw college, evenals het volk, mag erop rekenen dat de regering het bestrijden van de criminaliteit als een bijzonder zorggebied beschouwt.” Hoe langer je de huidige politici in de persoon van de president dit soort nobele uitspraken hoort doen, hoe cynischer je wordt. Dat criminaliteit als een ‘bijzonder zorggebied’ wordt beschouwd heeft iets met fluwelen handschoenen. De patiënt mag je niet hardhandig aanpakken terwijl intussen sluimerend de D-ziekte optreedt, doorligwonden, Decubitus in medische termen.

Intussen zal de regering, nog steeds bij monde van de president, de harde aanpak van de criminaliteit continueren en tot beheersbare proporties terugbrengen. Eey boi, criminaliteit tot beheersbare proporties terugbrengen? Het klinkt alsof de patiënt terminaal is maar in feite palliatieve zorg krijgt om een tijdje dragelijk te mogen leven. De geveinsde medemenselijkheid hoopt dat wij de handen op elkaar krijgen voor een staande ovatie. Helaas, door de ontbrekende daadkracht klinkt het als een vastgelopen plaat ondanks de gezamenlijke patrouilles van politie en militairen.

Het is niet alleen mij opgevallen dat de president in zijn poging Don Quichot te overtreffen met geen woord rept over grote drugsvangsten in buitenlandse havens. Betrokken schepen vertrokken met hun lading vanuit onze haven in Paramaribo. De tientallen miljoenen dollars aan straatwaarde van de smokkelcocaïne "e meki yu bere koti yu". Ergens zit de verzender nu op hete kolen. Hij moet dat verlies verantwoorden aan de baas boven de baas. Suriname produceert nu eenmaal geen cocaïne maar biedt wel de faciliteiten voor doorvoer aan.

Nu heeft ook dominee DOE zijn zorgen geuit. "Dit is van belang omdat de term 'narcostaat' steeds vaker doorklinkt met betrekking tot ons geliefd land." Hij mag wel als dominee met politiek als bezieling door het leven gaan, Carl Breeveld heeft ook wat uit te leggen als hij weer eens een buitenlands uitstapje maakt. Niet dat hij ter verantwoording zal worden geroepen voor gebruik of verhandeling, God behoede hem daarvoor, maar hij zit op de ideale plek om drugs te bestrijden. Beste Carl Breeveld, wat heb je sinds jouw politieke intrede gedaan om van het negatieve imago van jouw geliefde 'narcostaat' af te komen? Je draagt ook een zekere verantwoordelijkheid dat imago te herstellen.

Of je het een smerig politiek proces van Nederlandse zijde vindt, de twee prominente politieke figuren Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk hebben er een drugsveroordeling op hun naam staan. En het waren deze beide mannen die tijdens de Binnenlandse Oorlog gevochten hebben om duizend kilo cocaïne die "per ongeluk" op de verkeerde landingsbaan terechtkwam.

En een stukje verder terug in de geschiedenis blijkt dat sinds de militaire machtsovername in 1980 Suriname met regelmaat het internationale drugsnieuws haalde. Nu dus ook weer. Het lijkt alsof er een 'drugskunu' kleeft aan de huidige president. Steeds als hij de machtigste man is van het land, raakt het land verzeild in zware druggerelateerde vangsten.

Zijn presidentiële geloofwaardigheid daalt, als het gaat om (drugsgerelateerde) criminaliteit, naar het absolute nulpunt. In een zichzelf respecterende democratie was de president allang tot aftreden gedwongen door de publieke opinie. "Gaat u heen in vrede." Beloften van criminaliteitsbestrijding zijn loos. De criminaliteit verhardt alleen maar.

Voor de oorzaak hoeven wij geen deskundigen te raadplegen. In een samenleving waar armoede toeneemt, houdt de criminaliteit gelijke tred. Aan supersnelle rijken hebben wij voorbeelden te over. Criminaliteit ontstaat uit nood. Suriname, waar overleven de norm is, is daar geen uitzondering op, hoe uniek wij onszelf ook vinden.

Criminaliteitsbestrijding moet, ook al is het repressief. Maar de grootste investering om criminaliteit te voorkomen is er preventief op inspelen. Wist je dat investeren in onderwijs en opvoeding op termijn het hoogste rendement oplevert. Neem desnoods nog een internationale lening.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina