Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oud-piloot KLM mag niet spreken over syndroom

Oud-piloot KLM mag niet spreken over werksyndroom

09/11/2017 03:36

Oud-piloot KLM mag niet spreken over werksyndroom

Foto: EPA  

AMSTERDAM - De Nederlandse oud-piloot Willem Felderhof moet KLM 300.000 euro betalen als hij spreekt over het syndroom dat hij naar eigen zeggen aan zijn werk heeft overgehouden. Dat onthulde het Nederlandse televisie-onderzoeksprogramma Zembla woensdag.

Het betreft het zogenoemde 'aerotoxisch syndroom', een niet erkende aandoening die zou worden veroorzaakt door giftige dampen in het vliegtuig.  Felderhof kampt met hoofdpijn, evenwichtsstoornissen en een vertraagde reactiesnelheid, waardoor hij niet meer kan vliegen.

Zijn neuroloog schrijft de klachten toe aan het aerotoxisch syndroom, dat zou worden veroorzaakt door giftige dampen in het vliegtuig. De vliegtuigmotoren, die frisse lucht in het vliegtuig zuigen, zouden de schadelijke oliedruppeltjes in de luchtstroom lekken.

Felderhof mag niet langer zeggen dat zijn gezondheidsklachten verband houden met de luchtkwaliteit in KLM-vliegtuigen en het aerotoxisch syndroom, blijkt uit de overeenkomst die in handen is van Zembla. KLM bevestigt dat er een geheimhoudingsbeding ligt. "Maar wij proberen hem niet het zwijgen op te leggen, zoals Zembla insinueert. Met het beding willen wij de discussie slechten."

Veroorzaker van de gezondheidsklachten bij Felderhof en ander vliegend personeel zou de stof TCP zijn, een zenuwgif dat in de oliesmering van vliegtuigmotoren zit. Toen KLM in 2013 op last van de rechter een onderzoek liet uitvoeren, bleek echter dat er nauwelijks TCP in de cockpit te vinden was.

Andere studies, ook buiten Nederland, leverden evenmin onomstotelijk bewijs voor het bestaan van de aandoening. Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCVB) erkent het aerotoxisch syndroom niet als beroepsziekte. VK.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina