Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Beledigen

COLUMN: Beledigen

10/11/2017 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Als politicus maakt het niet uit wat je doet. Bij welke club je hoort. Feit is: je steekt je kop boven het maaiveld uit. Daarom ben je in de media een schietschijf voor iedereen. Is dat leuk? Nee. Kun je dat altijd verwachten? Ja. De vraag is, wanneer kun je zeggen dat je door de media bent beledigd. Of dat de presentator heeft opgeroepen tot haat en anarchie waardoor de verantwoordelijke minister mediazaken besluit in te grijpen en een programma verbiedt. Of zelfs dreigt de uitzendmachtiging in te trekken.

Minister Miranda heeft de uitzending van het radioprogramma 'Zeven-Even' gestopt. Volgens zijn brief aan het station zijn 'hele' categorieën mensen beledigd in het radioprogramma. U leest het goed. Hele categorieën; etnische groepen (alle Surinamers), ambtenaren (heel veel Surinamers), leden van politieke partijen (bijna alle Surinamers), de rechterlijke macht (aantal onbekend) en de totale regering en leden van de regering (beperkt aantal Surinamers). Nu begrijp ik waarom niemand naar de rechter stapt. Wie moet wie aanklagen? Er is niemand over!

Toch is het jammer dat het niet gebeurt. Niemand toetst bij de rechter wat de norm is als het gaat om belediging of het aanzetten tot geweld. Volgens fractievoorzitter Misiekaba van de NDP is het al decennialang zo dat regering na regering programma's verbiedt omdat deze volgens het heersende gezag ondermijnend zijn. Als nu minister Miranda ingrijpt om ook de zendmachtiging van Rapar Broadcasting Network, waar 'Zeven-Even' op wordt uitgezonden, in te nemen vindt Misiekaba dat terecht. "Toen (vroeger) was het zo, dus nu doen we het net zo", zegt hij. Nu begrijp ik het advies van assembleelid Somohardjo aan de president, de vorige week in het hoogste college van Staat, veel beter. Blijf die eeuwenoude beweging herhalen want al decennialang bewijst het zijn nut. "President, u moet niet alleen heen en weer bewegen maar ook op en neer. Dan blijft u gezond." Beledigend of niet?

Als je het mij vraagt is de hele commotie verworden tot gratis reclame voor het radioprogramma 'Zeven-Even' en Rapar Broadcasting Network. Ik vermoed dat de maker van het programma, als hij al had aangezet tot haat en geweld, nul komma nul mensen de straat op zou krijgen. Trouwens de zender zelf, is uit solidariteit met de collega nooit op zwart gegaan. Zijn de reclame-inkomsten belangrijker dan de aantasting van de vrijheid van meningsuiting? Of was het de bedoeling alleen maar kapot te maken?

Misiekaba zegt verder in zijn verklaring het geen probleem te vinden dat directeur Limburg van het Nationaal Informatie Instituut en perschef van het kabinet, naast deze belangrijke functie een persoonlijk programma presenteert. Lijkt mij dat de belangrijkste taak van Limburg toch echt is de macht van de president en zijn ministers te versterken. Tegen de achtergrond dat het een president is van iedereen. Wat is dus het signaal dat Misiekaba hiermee afgeeft? Verstrengeling van belangen mag. Integriteit daar doen we niet aan en we meten met twee maten. Want wie haalt het programma van Limburg uit de lucht als hij beledigend is? Ik vermoed dat Miranda niet ingrijpt. En terecht. De beoordeling of de aantasting van de 'vrijheid van meningsuiting' en 'belediging' aan de orde is, is aan de rechter. Zoek daar uw gelijk.

Beledigen heeft ook niets met journalistiek te maken. Als het gaat om meningsvorming of beïnvloeding dan gaat het om feiten en ervaringen. Niet om beschadigen. Mensen hebben er eerder zelfmoord om gepleegd. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Kinderen zeggen het zo treffend tegen elkaar: 'wat je zegt ben jezelf'. Zoals je communiceert, zo ben je ook.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina