Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jeugdparlement: wijzig leeftijd leerplicht

Jeugdparlement wil wijziging leerplichtige leeftijd

10/11/2017 10:03 - Merredith Bruce

NJP-voorzitter Kelvin Koniki

NJP-voorzitter Kelvin Koniki Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) wil dat het proces voor verruiming van de wettelijke leerplichtige leeftijd wordt versneld. De Commissie Primair Onderwijs heeft in juli vorig jaar een conceptwet voor dit type onderwijs gepresenteerd aan minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Daarin wordt voorgesteld de leerplichtige leeftijd te brengen naar vier tot zestien jaar. Nu is dat nog zeven tot twaalf.

Het Jeugdparlement dringt er op aan dat de wet snel wordt behandeld door De Nationale Assemblee (DNA). "Leren moet vroeg in het leven beginnen. Door te investeren in initiatieven voor vroeg leren, kunnen we een groter succes garanderen bij onze burgers", zegt NJP-voorzitter Kelvin Koniki. Hij heeft donderdag namens de leden van het college een brief met dit verzoek ingediend bij de voorzitter en ondervoorzitter van DNA en bij de voorzitter van de vaste commissie Onderwijs in het parlement.

Het jeugdparlement heeft zaterdag tijdens een openbare vergadering met algemene stemmen een motie aangenomen waarin het voorgaande is verwoord. Koniki is ervan overtuigd dat met de aanpassing van de leeftijd elk individu de mogelijkheid zal krijgen om zichzelf te ontwikkelen. "Door te investeren in initiatieven voor vroeg leren, kunnen we een groter succes garanderen bij onze burgers." Hij stelt dat de regering in verband hiermee spoed zou moeten zetten achter de aanpassing van de huidige wettelijke leeftijd. 

DNA-ondervoorzitter Melvin Bouva heeft toegezegd om het verzoek van het ter sprake te brengen in het parlement. Hij is blij met de stap van de jeugdvertegenwoordigers en wil meerdere soortgelijke initiatieven.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina