Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sigaretten en alcohol worden schaars

Sigaretten en alcohol worden schaars

10/11/2017 08:07 - Eliézer Pross

Sigaretten en alcohol worden schaars

 

PARAMARIBO - De honderdprocentcontrole op de Jules Sedney Haven is in volle gang. Ondanks klachten van het bedrijfsleven moeten importeurs en exporteurs toch de verdubbelde tarieven betalen omdat faciliteiten van havenbedrijven DP World en VSH United gebruikt worden voor de honderdprocentcontrole. "Niets is veranderd", zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VvW).

Hij heeft er alle begrip voor dat de regering het noodzakelijk acht om alle containers volledig te controleren. "De overheid is van oordeel dat ze niet haar rechtmatige aandeel krijgt, vooral van de goederen die worden ingevoerd. Maar aan de andere kant worden bonafide en eerlijke ondernemers gedupeerd door de handelingen van malafide handelaren."

Bij rondvraag door de Ware Tijd blijkt dat er een schaarste begint op te treden van luxe merken sigaretten en alcoholische drank. "Er kan niet meer worden geknoeid door de honderdprocentcontrole. Dus men importeert minder omdat men anders hoge invoerrechten zou moeten betalen, en daardoor veel minder winst kan maken", vertelt een winkelier.

De VvW-voorzitter stelt dat bonafide ondernemers een groene kaart zouden moeten krijgen om via een vereenvoudigde procedure met minder oponthoud goederen te mogen inklaren die ze regelmatig invoeren. Dit is eerder ook voorgesteld door de voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

"Nu worden de zaken van iedereen vertraagd en worden de mensen gedwongen om extra kosten te betalen. Dit wordt doorberekend in de prijzen van goederen in de winkels. Onze zorg is dat de leden vooral te maken hebben met de woede van de samenleving die winkeliers er steeds van beschuldigen dat zij de oorzaak zijn van de prijsstijgingen", zegt Hasnoe.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had in een eerdere reactie aan de krant gezegd dat er invoerrechten worden ontdoken door te manipuleren met gegevens over de inhoud van containers. Malafide ondernemers zouden aangeven dat er bijvoorbeeld goedkope of belastingvrije spullen in een container zijn, terwijl het in werkelijkheid gaat om duurdere goederen waarvoor hoge invoerrechten moeten worden betaald.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina