Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Gratis geld

COLUMN: Gratis geld

18/11/2017 14:00

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Soms moet ik diep zuchten om krantenberichten en/of krantenkoppen, ook, driedubbel helaas, in deze krant. Zoals deze week. ‘Gratis geld’, was de kop bij een bericht over fondsen die de IDB verstrekte aan een viertal ondernemingen. Gratis geld! Wie zou dat niet willen hebben. Ik was bijna geneigd meteen post te vatten aan de Peter Bruneslaan bij het IDB-kantoor.

Gelukkig weet ik beter, door het jarenlang werken met die bank. Nee, niet als ontvanger van gratis geld, maar als vertegenwoordiger van de civil society, dus zonder betaling. Voor zomaar gratis geld hoef je daar niet te zijn. De IDB heeft al behoorlijk lang een aantal mogelijkheden voor grants voor ondernemingen. Maar, wil je daarvoor in aanmerking komen, dan zul je door een niet mis te verstane molen moeten gaan van project schrijven, bedrijfsplannen, ingewikkelde begrotingen, doolhoven van procedures, formulieren, criteria waar je maar niet wijs uit wordt en wat dies meer zij.

Voor je het geld in handen hebt, heb je er ettelijke honderden, zo niet een paar duizend mensuren in gestoken. Zonder enige garantie vooraf dat je in aanmerking zal komen voor de grant. Het 'gratis geld' bedraagt overigens niet eens de helft van het te investeren bedrag - in sommige gevallen is het een kwart. De rest moeten de ondernemers nog altijd elders bij elkaar schrapen. Maar dat het de ondernemingen gelukt is de fondsen te werven, is bewonderenswaardig. Ze hebben het voor elkaar gekregen met ondersteuning van het ministerie van HI en T.

En hoe kritisch ik ook kan zijn ten opzichte van de overheid, als een ministerie iets doet dat goed is, dan moet dat ook gezegd worden. Dus bij deze: Bravo! Dat het allemaal ondernemingen betreft die mijn sympathie hebben, maakt het natuurlijk een stuk leuker. Ondernemers die vooruitkijken en niet alleen aan de winst denken, maar aan wat zij kunnen bijdragen aan lokale gemeenschappen. Bedrijven die klein begonnen, jaren aan de weg timmeren, die werkgelegenheid creëren. Laat ons nu even een minuut stilte in acht nemen voor de spookcassavefabriek en haar soortgenoten die met veel bombarie ter wereld kwamen en die helaas nooit de volwassen leeftijd hebben bereikt.

Laat ons even treuren bij de gedachte aan het aantal echte, visionaire ondernemers die voor het geld dat dit soort mislukkingen heeft gekost, hun idee hadden kunnen uitvoeren. Aan de honderden mensen die nu werk zouden hebben gehad. Een veelgehoorde klacht van fondsen is dat Suriname geld laat liggen. Echt, het is waar. Dan gaat het met name om fondsen die alleen toegankelijk zijn voor de overheid. Hebben ze geen geld nodig, is mij wel eens gevraagd door vertwijfelde vertegenwoordigers van internationale organisaties. Let wel: het gaat dan niet om leningen, maar om, inderdaad, gratis geld, zou de krant zeggen.

Ik zucht dan mee. Allereerst omdat in sommige gevallen ik uit eigen ervaring weet hoe krankzinnig de bureaucratie van die organisaties is, en de uitzinnige eisen die worden gesteld, waarbij niet noodzakelijkerwijs de belangen van het land vooropstaan. Maar dan nog: je kunt deze valkuilen vermijden en de fondsen binnenhalen om noodzakelijke programma's uit te voeren zonder dat het een gat in de schatkist slaat. Dat kun je als je stevige, competente personen hebt op de cruciale plekken in het overheidsapparaat, en visionaire leiders in de top van de ministeries en binnen het regeerteam. Laat ons nu even treuren om die laatste zin.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen