Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DE STELLING: ‘Afschrijving geen oplossing geweld’

DE STELLING: ‘Afschrijving geen oplossing voor geweld op school’

29/11/2017 17:00

DE STELLING: ‘Afschrijving geen oplossing voor geweld op school’

Foto: dWT Archief  

AANLEIDING VOOR de stelling "Afschrijving geen oplossing voor geweld op school", is de mishandeling van een leerkracht door een leerling, vorige week, in de klas op een lbo-A-school. Het filmpje hiervan zorgde voor maatschappelijke verontwaardiging. De leerling is als strafmaatregel afgeschreven van school.

Tekst: Gloria Bottse- beeld: dWT archief

Wij zochten scholieren op onder een boom bij de atletiekbaan aan de Gladiolenstraat, een favoriete hangplek.

"De Metter (meester… red.) is fout in deze. Hij heeft als eerste geslagen, hoe dan?" zegt BRIAN (17) boos na het bekijken van het filmpje. Een leraar moet juist het goede voorbeeld geven, vindt hij. Zijn leeftijdgenoot KENNETH is het volkomen hiermee eens. Hij vindt wel dat klasgenoten de jongen hadden moeten tegenhouden. "Maar in plaats daarvan zaten ze die gast gewoon aan te moedigen. Dat vind ik niet goed."

"Ik ben het niet met jullie eens. Je hoort je leraar niet te slaan", zegt de zestienjarige MARCIA zeer stellig. "Wat hij heeft gedaan is gewoon stom. Hij had naar de directeur moeten gaan." De scholieren zijn het wel met elkaar eens dat afschrijven niet de oplossing is. "Misschien heeft deze jongen wel problemen. En welke school gaat hem nu aannemen als leerling?"

Begeleiding noodzakelijk

VAKBONDSVOORZITTER WILGO VALIES vindt het besluit van afschrijving wel juist. "Anders is het een uitnodiging voor andere leerlingen om hetzelfde gedrag te vertonen. Dit gedrag van de leerling kan niet ongestraft blijven." Wel vindt Valies dat naast straffen ook begeleiding noodzakelijk is. "We verplaatsen anders het probleem van de ene school naar de andere. En dat is beslist de oplossing niet."

Onderwijsdeskundige IVAN FERNALD, schrijver van de dWT-serie 'Reflectie op ons onderwijs', pleit voor een nationaal debat. "Er is een algemene teloorgang gaande in de maatschappij." Volgens hem moet er ook gedragsverandering plaatsvinden bij mensen in voorbeeldfuncties. "Als we zien hoe sommige parlementsleden en ministers zich uiten, is het bijna logisch dat jongeren zich zo disrespectvol gedragen."

Onderlinge afspraken

OOK LILIAN CALLENDER, onderwijsdeskundige vindt afschrijven het juiste besluit. "Je geeft hiermee een duidelijk signaal af aan andere scholieren: wij als school dulden geen geweld tegen onze leerkrachten." Callender vindt wel dat scholen onderlinge afspraken zouden moeten maken om elkaars afgeschreven leerlingen op te vangen. "Er zou wel begeleiding moeten worden gegeven aan deze leerling, anders wordt hij een drop-out."

Dit laatste beaamt EMMY HART van Stichting Rumas, die drop-outs begeleidt. "Als deze scholier niet begeleid wordt, dan wordt hij beslist een drop-out." "Eigenlijk zou de hele klas moeten worden afgeschreven. Er is geen gemeenschappelijke verantwoordelijkheid getoond. Niemand heeft namelijk geprobeerd hem te stoppen. Integendeel werd hij aangemoedigd." Volgens Hart zal het moeilijk worden om deze scholier op een andere school te krijgen. "Ik ben zelf schooldirecteur en weet uit ervaring dat scholen niet zitten te wachten op probleemjongeren."

Verplichte trainingen

ANNEMARIE BEKKER, ALS orthopedagoog verbonden aan Rumas, pleit voor een verplichte training aan alle betrokkenen: ouders, leraren, scholieren. "Het schorsen van de rest van de klas heeft geen enkel nut als een vervolgtraject ontbreekt. De geschorste leerlingen zou ik verplicht stellen 's middags naar school te komen voor de training."

Omdat Hart weet dat juist in deze fase begeleiding cruciaal is, biedt zij de hulp van Rumas aan. "Deze jongeman en de hele klas zijn meer dan welkom om bij ons attitudetrainingen te volgen."

Beluister audio wat parlementariër Patricia Etnel ervan vindt:

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen