Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Exportstop rondhout uitgesteld

Exportstop rondhout uitgesteld

01/12/2017 07:05 - Eliézer Pross

De overvolle houttrucks vormen een gevaar voor het verkeer.

De overvolle houttrucks vormen een gevaar voor het verkeer. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De voorgenomen exportstop op rondhout, die donderdag had moeten ingaan, is verdaagd. Partijen zullen overleggen of het januari of februari wordt.”Wij zijn in overleg hierover met de belanghebbenden en hebben een persstilte afgesproken”, is het enige wat minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme wil zeggen.

Het stopzetten van de export van boomstammen is bedoeld om de verwerking van de houtblokken in Suriname te laten plaatsvinden. Welzijn heeft vanaf zijn aantreden vaker uitgelegd dat er hierdoor meer arbeidsplaatsen zullen ontstaan. Daarnaast zal het land meer verdienen uit de verkoop van houtproducten met een toegevoegde waarde in plaats van gewoon het ruwe materiaal te verschepen.

Tijdens de huidige begrotingsbehandeling hebben parlementsleden van zowel oppositie als coalitie hun zorgen uitgesproken over de explosieve toename van de export van rondhout, wat leidt tot afname van lokale verwerking door houtzagerijen. Hierdoor dreigen bedrijven gesloten te worden en arbeidsplaatsen verloren te gaan.

De minister stelt dat de concessiehouders en exporteurs meer tijd hebben gevraagd om de overstap te maken naar houtverwerking. "Ze stellendat de tijd kort is geweest om hun afnemers in het buitenland voor te bereiden."De regering heeft al geruime tijd geleden gezegd dat haar beleid erop gericht is om de export van rondhout te ontmoedigen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina