Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rijstboeren klagen opnieuw over watertekort

Rijstboeren klagen opnieuw over watertekort voor bevloeiing

05/12/2017 20:21 - Beta Debidien

Rijstboeren klagen opnieuw over watertekort voor bevloeiing

 

NIEUW-NICKERIE - De rijstsector in Nickerie beschikt al jaren over te weinig water om de arealen te bevloeien. Dat komt doordat er niet op tijd brandstof wordt geleverd om de pompen te Wakay in bedrijf te houden. Ook nu doet dit probleem zich voor. De brandstof die vorige maand is geleverd, is op en de pompen liggen stil. Het is nog onduidelijk of er dinsdag een nieuwe voorraad brandstof wordt aangeleverd.

De rijstarealen, vooral in het westen van het district, kunnen niet op natuurlijke wijze worden bevloeid. Boeren zetten nu machines in om het water vanuit de irrigatieleidingen over te pompen naar de arealen om de grond te kunnen bewerken. De Surinaamse Padie Boeren Associatie spreekt opnieuw bezorgdheid uit en vindt dat de overheid vooraf geld beschikbaar moet stellen om de levering van brandstof voor een heel seizoen te garanderen. Er is één keer brandstof beschikbaar gesteld.

"Als de boeren niet tijdig water krijgen voor de bevloeiing, vrezen ze een mindere opbrengst", zegt associatievoorzitter Harinandan Oemraw. Radj Mohan, een van de rijstboeren, heeft dertig hectare ingezaaid en moet volgende week bemesten, "maar als er geen water is dan heeft het ook geen zin om verder te investeren", zegt hij.

August Lila, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project: "We hadden drie pompen in bedrijf en konden sinds de eerste levering van brandstof op 7 november drie weken lang de rijstvelden voorzien van irrigatiewater." De inzaaiperiode gaat de vijfde week in en er Lila zou een vierde pomp willen inzetten om meer water aan te voeren. "We weten dat veel boeren bezig zijn met de grondbewerking, terwijl anderen die in het begin hebben ingezaaid hun gewassen moeten bemesten. Hierdoor is er veel water nodig."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina