Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rusland geschorst voor Spelen

Rusland geschorst voor Spelen

05/12/2017 19:12

Rusland geschorst voor Spelen

Foto: EPA  

LAUSANNE - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het Russisch Olympisch Comité met onmiddellijke ingang geschorst vanwege het dopingschandaal. Onder voorwaarden mogen 'schoon' verklaarde Russische sporters deelnemen aan de aankomende Winterspelen, maar dan alleen onder olympische vlag.

Ook de voorzitter van het Russisch comité is geschorst als lid van het IOC. Russische atleten die kunnen bewijzen dat ze geen doping hebben gebruikt, mogen deelnemen als 'olympisch atleet van Rusland' - zonder volkslied en onder de olympische vlag, in plaats van de Russische tricolor. Moskou kan ervoor kiezen dit aanbod af te wijzen en de Spelen te boycotten. De voorzitter van de Russische schaatsbond sprak van een 'aanstootgevend en beledigend' besluit. 

De aankondiging van het IOC volgt na anderhalf jaar onderzoek. Met welbevinden van het Kremlin hebben Russische sporters zich op grote schaal bezondigd aan het gebruik van verboden middelen tijdens de Winterspelen in Sotsji, luidt de conclusie van het rapport. 'Dit was een ongekende aanval op de integriteit van de Olympische Spelen en sport', lichtte voorzitter Thomas Bach het besluit van de IOC toe. In september eisten zeventien nationale antidopingagentschappen  dat Rusland wordt uitgesloten van deelname aan de Winterspelen.

Het dopingschandaal kwam aan het licht door klokkenluider Grigori Rodtsjenkov, voormalige directeur van het Russische antidopinglaboratorium. Hij onthulde dat tijdens de Spelen in Sotsji vervuilde dopingmonsters in het lab zijn omgewisseld voor schone urinestalen, die al eerder waren afgenomen van de atleten. Rusland heeft gevraagd om de uitlevering van Rodtsjenkov, die naar de Verenigde Staten vluchtte, maar zonder succes. De Winterspelen in Pyeongchang beginnen op 9 februari. VK.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina