Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grondhuur wordt verhoogd

Grondhuur wordt verhoogd

06/12/2017 16:26 - Ivan Cairo

Grondhuur wordt verhoogd

André Misiekaba. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het heeft er veel van dat NDP-fractieleider André Misiekaba geen roepende in de woestijn meer zal zijn. De regering is naar verluidt bereid na te gaan hoe de tarieven voor grondhuur drastisch aan te passen. Mogelijk wordt dit al in de aangepaste begroting-2018 opgenomen. Dit stelde de parlementariër op vragen van de Ware Tijd, na het overleg maandag tussen de regering en de NDP-fractie.

Misiekaba pleit in De Nationale Assemblee al jaren voor aanpassing van de grondhuurtarieven. De regering is krap bij kas en grondhuur is een welkome inkomstenbron. De politicus stelt dat flink wordt gespeculeerd met grote lappen grond, terwijl de overheid hieraan nauwelijks verdient. De "belachelijke" canonrechten van tien, twintig en dertig cent per hectare per jaar vindt de fractieleider al lang achterhaald. Als het aan de politicus ligt, zullen bij het verhogen van de grondhuurtarieven kleine bouwkavels en landbouwarealen die in productie zijn moeten worden ontzien. De NDP'er stelde dat ook politici speculeren met grond. Hij verwacht dat wanneer de tarieven verhoogd worden, de speculatie minder zal worden.

Ook uit de visserijsector zal veel meer gehaald moeten worden vindt Misiekaba. Dit vraagstuk dat vorige week voor commotie in het parlement heeft gezorgd, werd ook besproken tijdens het overleg.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij kreeg te horen dat hij het parlement duidelijkheid dient te verschaffen van wat er aan de hand is. Vorige week stelde de bewindsman dat "een bende" in de visserijsector bezig is met frauduleuze handelingen en corruptie. "Er is veel onduidelijkheid en de minister heeft nu de floor om duidelijkheid te verschaffen. Dus we wachten daarop", aldus de fractieleider. Of er koppen zullen rollen ligt aan de president. Het parlement wil dat de problemen in de sector worden aangepakt zodat het land meer aan de visserij zal verdienen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen