Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kiezen voor recht en waarheid of ‘Neks no fout’

Kiezen voor recht en waarheid of ‘Neks no fout’

09/12/2017 08:05 - Wilfred Leeuwin

Kiezen voor recht en waarheid of ‘Neks no fout’

 

PARAMARIBO - Bij de herdenkingsdienst van de vijftien slachtoffer van 8 december 1982, vrijdagavond in de Kathedrale Basiliek heeft pater Toon Te Dorsthorst, de nabestaanden, kerkgangers en het publiek voor de vrije keus gesteld te kiezen voor recht en waarheid of voor ‘Neks no fout.’ Recht en waarheid was het thema.

De aanwezigen zijn teruggevoerd naar momenten vanaf het ophalen van de verdachten, tot de emotionele toestanden die zich hebben afgespeeld in het mortuarium en de kerkdiensten die aan de begrafenissen van de vermoorde mannen voorafging. Die momenten werden voor de geest gehaald door Arthur Baboeram, broer van de vermoorde advocaat John Baboeram, Moballigha Ghafoerkhan, zwager van de vermoorde Harold Riedewald en Pandita Soeshila Baldew, die na de moorden aanwezig was om de nabestaanden bij te staan 

De stilte in de kathedraal en de emotionele lading tijdens deze overdenkingen was kenmerkend bij deze dienst. Voorin van de kerk prijkten zoals bij elke herdenkingsdienst de foto's van de vijftien vermoorde mannen, terwijl buiten op het terrein levensgrote schilderijen van hen waren neergezet. De herdenkingsdienst werd ook bijgewoond door de bij zijn familie in ongenade gevallen Dew Baboeram (Sandew Hira). Hij moest van zijn broer Arthur die een overdenking hield, aanhoren hoe diep het leed op de moord van John Baboeram in de familie heeft gesneden. 

Pater Toon Te Dorsthorst zei dat al 35 jaar lang niet alleen de nabestaanden, maar de hele Surinaamse gemeenschap in een leugenachtige sfeer worden gehouden over wat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Ook bij deze herdenking werd de verklaring van de toenmalige bevelhebber, nu president, Desi Bouterse, als zouden de vijftien mannen bezig zijn geweest met het voorbereiden van een coup en op de vlucht zijn doodgeschoten, getypeerd als een grote leugen die te lang voortleeft in de samenleving.

Lees hier volledige toespraak pater Toon Te Dorsthorst

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina