Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tijdelijke oplossing voor opvolging granman

Tijdelijke oplossing voor opvolging granman

16/12/2017 05:18 - Wilfred Leeuwin

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO),

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO), Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), heeft een tijdelijke oplossing bedacht om een einde te maken aan de stagnatie in het benoemen van een granman. Minister Edgar Dikan zegt dat er een gezagsvacuüm is ontstaan in het Boven Surinamegebied omdat er tussen families onderling en de gemeenschappen verschil van mening is over de opvolging van een grootopperhoofd of granman.

Dit stagneert de benoeming en installatie van het bij wet geregeld traditioneel gezag. Dikan deelde het parlement donderdag mee dat in het vervolg bij familiegeschillen over de opvolging - het gaat dan niet om een nieuwe benoeming - de families hun voorkeur doorgeven aan de districtscommissaris van het gebied. Die zal de voordrachten voorleggen aan het ministerie dat een besluit zal nemen. De uiteindelijke keuze zal dan weer worden meegedeeld aan de families.

Dit gebeurt in een gemeenschapskrutu ten overstaan van de hoofdkapitein. Op die krutu wordt nagetrokken of de keuze wordt gedragen door de gemeenschap. De RO-minister zegt dat deze structuur geen wettelijke basis heeft. Nadat op de krutu consensus zal zijn bereikt over de opvolging en benoeming en de beëdiging heeft plaatsgevonden zal het model ophouden te bestaan.

Ook benadrukt de bewindsman dat het alleen van toepassing is voor geschillen tussen families en niet voor individuele gevallen, waar personen op eigen gezag een voordracht hebben gedaan. Met dit model wil het ministerie een eind brengen aan gevallen waar tientallen gezagdragers zijn voorgedragen, maar door de geschillen niet benoemd kunnen worden en de functie van granman niet wordt ingevuld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen