Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inheemsen voeren actie tegen grootgrondbezitter

Inheemsen voeren actie tegen grootgrondbezitter

18/12/2017 10:19 - Ivan Cairo

De inheemsen van Maho hebben vorig jaar een petitie ingediend bij DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

De inheemsen van Maho hebben vorig jaar een petitie ingediend bij DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Bewoners van Maho hebben zondag actie gevoerd, omdat zij de “illegale activiteiten” van een ondernemer in hun dorp moe zijn. De actie houdt in dat ze een graafmachine hebben gehuurd om een gat te dichten dat is ontstaan na zandafgravingen, op een plek waar een weg loopt.

Echter, de ondernemer Mohamed Abdoelrahman ontkent zich hieraan schuldig te hebben gemaakt. Hij zegt dat het om eigendomsgrond van hem gaat en dat daar geen weg loopt. Er is inderdaad zand afgegraven, maar om een andere plek op te hogen. De dorpelingen werden ondersteund door vertegenwoordigers van inheemse organisaties. Bewoner Ibrahim Ligorie zegt dat Abdoelrahman dit jaar al enige tijd zand afgraaft in het dorp. "Ondanks ettelijke verzoeken aan de overheid zijn de inheemsen weer aan hun lot overgelaten. Bij het minste verzet worden we door de politie opgepakt."

De inheemsen willen het gebied, dat hen traditioneel toebehoort, terug. Ze menen er, zoals internationaal is geregeld, collectief recht op te hebben voor onderhoud en versterking van hun cultuur. Om duidelijkheid te verschaffen, is er van het gebied dat de inheemsen claimen, recentelijk een nieuwe kaart vervaardigd op basis van de verklaring van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Ligorie zegt verder dat in het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens tegen de Staat blijkt dat de regering niet duidelijk heeft gecommuniceerd voor verdere aanpak.

De voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons, heeft opgeroepen alle activiteiten rondom het gebied van inheemsen terstond stop te zetten. Greg Sitaram, raadsman van Abdoelrahman, zegt dat de mensen geen beheersdaden op de grond mogen plegen, omdat zijn cliënt daar een eigendomstitel op heeft. Hij zegt dat het gaat om een voormalige plantage die de ondernemer heeft gekocht. Sitaram zegt dat als de Staat de mensen wil helpen, hij de grond moet kopen en daarvoor het volle pond moet betalen. "We willen niet gecompenseerd worden, want het gaat niet om grondhuur."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen