Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Alleen verkeersdrempels niet voldoende’

‘Plaatsing verkeersdrempels alleen niet voldoende’

19/12/2017 08:08 - Merredith Bruce

‘Plaatsing verkeersdrempels alleen niet voldoende’

Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Om het gedrag van verkeersdeelnemers positief te beïnvloeden, is een samenhang van maatregelen nodig. “Ik neem aan dat dit één van de maatregelen is in een groter pakket van wat er al is en wat nog moet komen. Er zijn immers al op een heleboel plekken drempels maar het schijnt niet te helpen. We moeten dus dieper kijken”, zegt Eugenie Esajas, ondervoorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV).

Ze reageert op het besluit vanuit de overheid om meer drempels te plaatsen en daarmee verkeersdeelnemers te dwingen hun snelheid aan te passen. Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie zei vorige week in het parlement dat hij dit als ideale oplossing ziet om het aantal verkeersslachtoffers tegen te gaan. Het ministerie heeft intussen in verschillende straten drempels laten plaatsen.

"Geen enkele maatregel zal op zichzelf soelaas bieden. Er zijn veel meer dingen waar we aan moeten werken." Esajas vindt het belangrijk dat er met inzet van alle betrokkenen oplossingen worden bedacht voor de aanpak van de verkeersproblematiek. Ze noemt hierbij de slogan van de KSV 'together we can save lives', ofwel samen kunnen we mensenlevens redden.

De KSV-ondervoorzitter verwijst naar een onderzoek van twee stagiaires van de Faculteit der Technologische Wetenschappen die zijn nagegaan waar de zogenoemde 'black spots' zijn. Dat zijn weggedeeltes waar de meeste verkeersongelukken plaatsvinden of hebben plaatsgevonden. Deze gegevens zijn belangrijk om gericht maatregelen te kunnen treffen, stelt Esajas.

Ook zou er bijvoorbeeld nagegaan moeten worden wat de oorzaak is dat men vaak de controle over het stuur verliest.  Daarnaast is het volgens haar van belang dat verkeersdeelnemers kritisch zijn naar zichzelf toe. Ze neemt hierbij mee dat het aantal verkeersdoden (80) op dit moment al hoger ligt dan het totale aantal van vorig jaar (74). "Het houdt pas op wanneer we ons echt veilig zullen voelen in het verkeer."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina