Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Verantwoord of niet, het blijft gevaarlijk’

‘Verantwoord of niet, het blijft gevaarlijk’

19/12/2017 00:02 - Merredith Bruce

‘Verantwoord of niet, het blijft gevaarlijk’

Foto: dWT  

PARAMARIBO - Een traditionele jaarwisseling is pas compleet met vuurwerk. Terwijl velen zich daarop voorbereiden, roept milieuactiviste Bea Lachhunsing op tot bewustwording over de gevaren hiervan voor mens en milieu. “Ik begrijp dat men niet gemakkelijk ermee zal stoppen, maar ik wil wel dat men de vervuiling van het milieu in ogenschouw neemt en ook de gevolgen hiervan voor de gezondheid.”

Met haar stichting Healthy Root Wealthy Fruit zet Lachhunsing zich in voor een gezonder milieu. Ze doet dat via het project 'stop vuilverbranding.' De activiste noemt het afschieten van vuurwerk een gevaar voor het milieu. "Als activiste kan ik mijn ogen niet gesloten houden hiervoor. Kies je voor de fun of voor je gezondheid?"  

Lachhunsing doet een oproep aan Surifesta en andere organisatoren van pagara-estafettes om hierbij stil te staan. Surifesta voegt er dit jaar een extra tintje aan toe. Omdat door de economische situatie niet alle winkeliers aan de estafette kunnen meedoen, is er op Apura Networks een crowdfundingproject gestart.

Surifestavoorzittter Jean-Luc van Charante zegt desgevraagd dat de organisatie de gevaren van vuurwerk voor mens en milieu onderkent. Hij geeft toe dat het totaal verbieden hiervan geen voor de hand liggende optie is en zeker op korte termijn niet haalbaar, vanwege de traditie. Hij vergelijkt dit met het drinken van alcohol. "We moeten realistisch zijn. Je kunt het niet verbieden, maar je kunt er wel verantwoord mee omgaan."

Van Charante onderstreept dat zijn organisatie erop toeziet dat het afschieten van vuurwerk verantwoord gebeurt onder toezicht van de brandweer en politie. Hij stipt aan dat het deze activiteit is die Suriname internationaal op de kaart heeft geplaatst en die jaarlijks vele toeristen hier naartoe trekt. "Wij staan voor verantwoord en veilig gebruik."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina