Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ministerie bemoeit niet met opvolging granman

Regionale Ontwikkeling bemoeit zich niet met opvolging granman

20/12/2017 06:04 - Wilfred Leeuwin

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling benadrukt dat het ministerie geen bepalende rol heeft in het aanwijzen en benoemen van een granman bij het traditioneel gezag. “Dat is een kwestie waarover de mensen en de families zelf beslissen.” Hij reageert hiermee op een bericht zaterdag in de Ware Tijd, dat het ministerie een tijdelijk oplossing had bedacht voor het benoemen van een granman.

Dikan zei tijdens de begrotingsbehandeling dat er bij het traditioneel gezag een gezagsvacuüm is ontstaan door verschil van mening van families in het Boven Suriname gebied over wie wel of niet de nieuwe granman moet worden. Hij verduidelijkt dat niet het aanwijzen van deze functionaris, maar de opvolging van traditionele gezagdragers, zoals basja's en kapiteins stagneert. Zij worden wel benoemd door het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Hun voordracht wordt normaal via de granman gedaan.

Het ministerie is nu met een tijdelijke oplossing gekomen, die alleen van toepassing is op een opvolging, bijvoorbeeld als een kapitein of basja komt te overlijden en niet om nieuwe aanwijzingen in die functies. Het uitgewerkte model is dat de districtscommissaris van het Boven Suriname gebied de gevallen van opvolging voorlegt aan het ministerie. Eventuele problemen bij families over de opvolging, worden gedeponeerd bij de districtscommissaris.

Na diens advies wordt in een krutu, de voordracht getoetst, waarbij wordt nagegaan of er voldoende draagkracht is bij de gemeenschap. Van de krutu wordt een consensusproces-verbaal opgemaakt, dat wordt ondertekend door de hoofdkapitein, onder wie een dorp valt, in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het ministerie. Deze maatregel is tijdelijk en houdt op te bestaan wanneer er weer een nieuwe granman voor het boven Suriname gebied zal zijn beëdigd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina