Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Russische roulette

COLUMN: Russische roulette

22/12/2017 14:01 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Kent u het ‘gokspel’ Russische roulette? Een revolver wordt geladen met één patroon waarna de cilinder een duwtje krijgt (als een rad van fortuin) zodat onbekend is waar de kogel zich bevindt. En dan haalt men om de beurt de trekker over bij zichzelf of bij een ander. Zonder te weten in welke van de zes kamers de kogel is. In dit geval stapt u in Suriname in uw auto of u loopt op de openbare weg. De wijk maakt echt helemaal niets uit. Vanaf dat moment speelt u ongevraagd Russische roulette. Poese of Hamdard wint elke week. Een prijspakket van 1,80 bij één meter gaat gestrekt mee achterin de auto.

Deelnemen aan het verkeer in ons land lijkt wel een zelfmoordpoging. Dit jaar zijn er al tachtig verkeersdoden. Hoe is het mogelijk dat zelfs in een stille woonwijk voetgangers als verwaarloosde, loslopende straathonden worden aangereden? Paramaribo-Noord, -Zuid, -Oost of -West, het maakt helemaal niks uit. Het gros van de automobilisten stopt niet voor voetgangers die willen oversteken. En als je dan als mens bij een zebrapad staat, wordt er extra gas gegeven. Want 'dalijk boren die andere auto's van links en rechts voor en moet ik langer wachten om door te kunnen rijden', is de mentaliteit. Herkent u dit? Ritsen doen we helemaal niet aan in het verkeer. Als grap vraag ik soms aan een medepassagier of we zullen afspreken dat ik SRD 5 krijg voor elke auto die nog snel even doorrijdt als het licht al op rood is. Tel uit mijn winst aan het einde van de dag.

Ik reed vorige week woensdagavond op de Indira Gandhiweg. Ongelooflijk hoe asociaal het rijgedrag was van werkelijk alle buschauffeurs die ik tegenkwam. Het fietspad gebruikten zij als rijbaan. Haalden in ondanks tegenliggers en de doorgetrokken streep. Midden op de weg werden passagiers in en uit de bus gelaten waardoor het doorgaand verkeer bewust werd geblokkeerd. Men gedroeg zich (terwijl het ook nog eens regende) alsof het lijf vol zat met speed en de vracht bestond uit Morjon-sardientjes in blik waarvan de houdbaarheidsdatum al lang geëxpireerd is. Ik vind het rijgedrag abnormaal en bijzonder onverantwoordelijk met zoveel mensen in de bus. Het zijn vaak ook jonge buschauffeurs die zich zo gedragen. Niemand doet er wat aan. Nou, dat is ook niet helemaal waar...

Wat een leuke verrassing van minister Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Ja, als iets goed is, moet ik dat ook toegeven. Het was een feestje toen ik van de week de Bosjebrug afreed in het district Commewijne. Eindelijk zijn de markeringen terug op het wegdek. Er is weer een duidelijke scheiding tussen het pad voor de bromfietsers uiterst links en voor de auto's ernaast. Ik kon het nauwelijks geloven. Er is keurig geasfalteerd en niet meer slordig en ondoordacht zoals de keer ervoor. Ik kon het ook toen niet geloven, omdat ook de asfaltering te maken heeft met de verkeersveiligheid.

En daar waar de overige markeringen in Commewijne nog steeds vervaagd zijn (kilometers verderop), verandert meteen ook weer het keurige rijgedrag in 'aso-gedrag'. Het is dus ook echt de mentaliteit van de automobilist. Nou dan heb ik dit jaar geboft want eind december 2016 sneed een jongeman in een kleine snelle wagen op mij af, op de rotonde van de luchthaven. Russische roulette. Toen ik hem op de parkeerplaats vroeg waarom hij zo gevaarlijk reed. was het antwoord dat zijn obia zowel voor, achter als naast hem voor zijn veiligheid zorgde. "En mi dan?" vroeg ik. "Mijn obia zorgt ook voor u." Ik heb dit hele jaar veilig en schadevrij rondgereden. Gratis met een obia die thank God onzichtbaar voor, achter en naast mij zat. Misschien ook wel in mij. Fijne kerstdagen. Zult u voorzichtig zijn in het verkeer?

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina