Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Politieke onwil

COMMENTAAR: Politieke onwil

22/12/2017 12:00

COMMENTAAR: Politieke onwil

 

DE ENERGIEBEDRIJVEN SURINAME (EBS) is in staat per jaar SRD 310 miljoen te besparen. Dat concludeert Jacobs Consultancy die was aangetrokken om het staatsbedrijf door te lichten. De kosten voor het produceren van elektriciteit in 2016 bedragen ruim SRD 1,3 miljard wat neerkomt op 93 cent per kilowattuur.

In september 2015 kwam er na dertien jaar weer een tariefaanpassing, met de bedoeling dat de overheidssubsidie binnen een jaar zou worden afgebouwd. De tarieven zijn met de huidige verdubbelde dollarkoers alweer achterhaald. In 2016 was aan subsidie voor de EBS een bedrag van ruim SRD 415 miljoen op de staatsbegroting opgebracht. Volgens de consultant kan de besparing van SRD 310 miljoen gerealiseerd worden. Dat kan indien EBS onder andere een nieuwe overeenkomst met Suralco/Alcoa aangaat voor afname van stroom van de Afobaka-waterkrachtcentrale en gaat heronderhandelen met SPCS, het elektriciteitsbedrijf van Staatsolie, om nieuwe tarieven af te spreken.

Daarnaast zal een deel van het personeel moeten worden afgevloeid en zullen transmissieverliezen teruggebracht moeten worden. Dat het mes diep in de EBS gezet moet worden weten we al lang. Maar opeenvolgende regeringen hebben dat nagelaten om niet uit de gratie van de kiezers te geraken. Ook de huidige regering heeft daarvoor gekozen. Omwille van politiek lijfsbehoud heeft president Bouterse niet gekozen voor de harde weg van het IMF om alle subsidies stop te zetten en de EBS vrij te laten om op basis van daadwerkelijke kosten de stroomprijs door te berekenen naar verbruikers.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat per 1 januari 2017 alle overheidssubsidies aan de EBS zouden zijn gestopt. De regering koos echter voor een langer traject. Ondanks diverse toezeggingen om zaken efficiënter te doen plaatsvinden, zijn maatregelen zijdens de regering uitgebleven of in onvoldoende mate getroffen. Zo zijn begin maart 2016 de Elektriciteitswet en de Wet Energie Autoriteit Suriname aangenomen en met veel gejubel verwelkomd. Het is daarbij gebleven.

Volgens deze wetten moet er een energieautoriteit worden ingesteld en dienen stroomproductie en distributie in twee verschillende entiteiten te worden ondergebracht. De markt dient te worden opengegooid zodat particuliere investeringen mogelijk worden. Niets daarvan is tot nog toe terechtgekomen. Terecht verzucht directeur Rabin Parmessar dat de EBS alleen het niet zal kunnen doen. Veel zaken liggen buiten zijn invloedssfeer. En zolang de politieke wil ontbreekt om deze zaken te doen, zal de elektriciteitssector blijven zoals die is. Een speelbal van de politiek.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina