Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Vertraging erkenning grondenrechten’

‘Erkenning grondenrechten wordt vertraagd’

22/12/2017 10:06 - Gilliamo Orban

‘Erkenning grondenrechten wordt vertraagd’

 

PARAMARIBO - “Het gaat om een tijdelijke oplossing die wettelijk wordt vastgelegd en dat maakt me huiverig. De erkenning van onze grondenrechten wordt hierdoor op de lange baan geschoven.” Dat zegt Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), over de Wet Indicatieve begrenzing beschermde gebieden.

Hij stelt dat de inheemsen nauwelijks betrokken zijn geweest bij het tot stand komen van de conceptwet. "Ongeveer twee maanden terug is dit concept naar ons toegestuurd om er commentaar op te geven. We zouden uitgenodigd worden voor een gesprek, maar dat is niet gebeurd en nu horen we plotseling dat de wet zal worden behandeld in het parlement." De Vids-voorzitter wil nog niet inhoudelijk ingaan op de wet en wacht af wat in het parlement zal gebeuren.

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Grace Watamaleo, geeft toe dat er geen gesprek is geweest. Volgens haar gaat het om de aanpassing van een bestaande wet. Deze tijdelijke voorziening zou moeten voorkomen dat concessies en grond worden uitgegeven in de omgeving van dorpen.

Deze wet moet dorpsbewoners de mogelijkheid bieden om in alle rust te kunnen leven, zonder dat er concessies worden verstrekt in hun woon- en leefgebieden, zegt Watamaleo. "Na deze tijdelijke voorziening kan dan in alle rust gewerkt worden aan het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk, want gronduitgiftes verstoren het proces."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina