Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Protest tegen EBS-tarieven was terecht’

‘We hadden gelijk om tegen EBS-tarieven te protesteren’

22/12/2017 09:04 - Eliézer Pross

Bryan Renten (l), voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Naast hem staat ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk, die in dit artikel niet aan het woord komt.

Bryan Renten (l), voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Naast hem staat ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk, die in dit artikel niet aan het woord komt. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De schrik die huishoudens en bedrijven werd aangejaagd in 2016 toen hun stroomrekeningen plotsklaps van tientallen naar duizenden SRD’s schoten, zal niet snel worden vergeten. “Het is nu duidelijk gebleken dat we gelijk hadden om te protesteren”, zegt Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).

Toen maar liefst achtduizend mensen de straat opgingen in maart/april van 2016, onder leiding van de Vakcentrale C-47 geflankeerd door delen van het bedrijfsleven en politici, lieten ze duidelijk aan de overheid weten dat ze de gortige stroomrekeningen die ze gepresenteerd kregen van de EBS niet zouden accepteren.

'De EBS draait inefficiënt en de tarieven kunnen veel goedkoper uitvallen' was onderdeel van de boodschap van de demonstranten aan de overheid. Deze constatering is nu, ruim anderhalf jaar later, bevestigd door de internationaal gerespecteerde consultant Jacobs Consultancy, die het nutsbedrijf heeft doorgelicht.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de EBS voor maar liefst SRD 310 miljoen goedkoper kan draaien, wanneer betere koopovereenkomsten worden gesloten met de Suralco en Staatsolie. Ook moet de overheid ophouden met het verspillen van stroom. De consultant heeft geen aandacht besteed aan een ander verwijt van de protesterenden: de onopgeloste corruptieschandalen die het bedrijf vele miljoenen zouden hebben gekost. 

Vanwege het compleet wegvallen van de mijnbouwinkomsten in 2016 was de overheid genoodzaakt om haar uitgaven drastisch terug te schroeven, zij wilde dat doen door te snoeien in de forse subsidies voor stroom en water.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina