Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wet dorpsgebieden snel bekrachtigen

Wet Beschermde Dorpsgebieden snel bekrachtigen

24/12/2017 07:17 - Ivan Cairo

Wet dorpsgebieden snel bekrachtigen

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee heeft de regering opgeroepen de vrijdag goedgekeurde Wet ‘Beschermde Dorpsgebieden’ snel te bekrachtigen en af te kondigen. De onzekerheid van de in stamverband levende bevolkingsgroepen heeft al veel te lang geduurd. Het gaat om een wijziging van het ‘Decreet Beginselen Grondbeleid’ van 1982.

In de wet is onder andere een zone vastgesteld rondom de woongebieden van binnenlandbewoners, waarbinnen de overheid niet meer eenzijdig kan bepalen dat er rechten aan derden worden verstrekt. In de afgelopen jaren heeft de overheid regelmatig concessies of andere rechten binnen een dorpsgebied toegekend zonder de bewoners vooraf te consulteren.

De nieuwe regeling verbiedt de overheid om binnen een bepaalde straal rond de dorpsgebieden rechten te geven aan derden. NDP-fractieleider André Misiekaba heeft president Bouterse opgeroepen nog voor het einde van dit jaar de wet af te kondigen. De wet is met algemene 37 stemmen aangenomen. 

De nieuwe verordening komt op initiatief van een aantal assembleeleden. Verschillende volksvertegenwoordigers merkten op dat de wet er al lang had moeten zijn. Problemen en disputen in het binnenland die zich nu voordoen, hadden er door voorkomen kunnen worden.

De nieuwe wet is een voorlopige voorziening die ervoor moet zorgen dat de regering en de bewoners van het binnenland in alle rust kunnen werken aan een definitieve oplossing van het slepende grondenrechtenvraagstuk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina