Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ANALYSE: De regering moet met de billen bloot

ANALYSE: De regering moet met de billen bloot

27/12/2017 17:00

ANALYSE: De regering moet met de billen bloot

 

ANALYSE - De kogel is door de kerk. Het is nu duidelijk waarom de internationale financiële waakhond Moody’s vriend en vijand in Suriname en het buitenland verraste met de aankondiging dat hij het vermogen van het land om internationale leningen terug te betalen mogelijk zal ‘downgraden’. Moody’s heeft de regering betrapt in haar poging om meer geld op de internationale kapitaalmarkt te lenen, terwijl het land steeds minder inkomsten binnenhaalt en het alsmaar moeilijker wordt om de huidige schulden terug te betalen.

Tekst: Eliézer Pross - beeld: Stefano Tull

DIE ONVERWACHTE MEDEDELING van Moody's in november was meer als waarschuwing bedoeld voor internationale investeerders bij wie de overheid 75 miljoen US dollars wil lenen. Er is een leningaanvraag bij Oppenheimer gedeponeerd. Die zou bovenop de dure 550 miljoen US dollar obligatielening komen die de overheid al heeft lopen tot 2026. De boodschap die investeerders uit deze waarschuwing moeten halen, is dat Suriname steeds minder in staat is om zijn schulden te betalen, terwijl zijn financiële huishouding aan alle kanten rammelt. Ze zouden het land liever geen geld meer moeten lenen. Als ze dat toch doen, moeten ze heel hoge rentes en misschien zelfs onderpanden eisen, anders is de kans groot dat ze hun geld niet terug krijgen.

Het gevolg voor Suriname is wel dat onze geloofwaardigheid ernstig is aangetast, aangezien minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in aanloop naar de (hem kennelijk onbekende) Moody's-waarschuwing steevast ontkende dat Suriname bezig was met een tweede zogeheten 'obligatielening'. De behoefte daartoe bestaat op dit moment niet, zei hij zowel in het parlement als tijdens interviews. De bewindsman zei zelfs dat de vorig jaar uitgezette obligaties het goed doen op de internationale markt.

Het standpunt van Moody's dwingt de overheid om nu echt orde op zaken te stellen. Ook maakt het de debatten in het parlement over hoe de overheid het best aan meer geld kan komen zeer boeiend. 'Wan ogri e tyari wan bun', zegt men vaak in Suriname wanneer iets goeds het gevolg is van een bepaalde ontwikkeling die in eerste instantie negatief leek. Echter, het probleem is dat de ogri dit keer erg angstaanjagend is.

Verbaasd

"WE ZIJN ECHT verbaasd over wat er binnen een maand is gebeurd", benadrukt Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) over de discussies rond de begrotingsbehandeling in het parlement. Hij omschrijft de chaotische opvolging van ontwikkelingen rondom de staatskas alsvolgt: "Het is verbazingwekkend dat de begroting die de overheid heeft ingediend door haar eigen coalitiefractie is teruggestuurd. Nu wordt het document drastisch gewijzigd. De vraag die rijst is of de begroting wel op feiten was gebaseerd of dat De Nationale Assemblee voor de gek gehouden is."

De ondernemer wijst op het feit dat de toon van de afgelopen maanden er één was van dat "het ergste voorbij is", en dat "2018 een jaar van herstel" is. Maar de harde realiteit is dat Suriname er nog lang niet bovenop is en dat de overheid kampt met een ernstig tekort aan financiën. "Wij van de VSB hadden geprojecteerd dat Suriname pas in 2019 uit de crisis zou beginnen te komen, en tot nu toe blijkt dat zo te zijn."

Ad hoc 

WINSTON RAMAUTARSINGH, VOORZITTER van de Vereniging van Economisten over de begrotingswijzigingen en maatregelen: "Moody's zal zeker blij zijn met de wijzigingen in de begroting. Als ik minister was zou ik precies dezelfde maatregelen treffen om meer inkomsten voor de overheid te genereren. Het probleem echter is dat het beleid ad hoc is." Diverse sociaal-maatschappelijke organisaties, deskundigen en internationale waakhonden hebben steevast bij opeenvolgende overheden gepleit voor gestructureerde hervormingen.

Het grootste probleem, de ambtenarij, wordt niet aangepakt. In 2018 zal de overheid jaarlijks SRD 2,4 miljard aan salarissen betalen

"Er moeten pijnlijke maatregelen worden getroffen. Maar dat moet in overleg met alle belanghebbenden. Dat is gewoon niet houdbaar. Begin mensen alvast thuis te zetten die geen werk hebben en bespaar op stroom en water. Werk samen met het bedrijfsleven om ambtenaren om te scholen en over te plaatsen bij particuliere bedrijven", pleit de VES-voorzitter. Elke regering die nu aan de macht zou zijn, zou tot de slotsom komen dat Suriname er niet onderuit komt dergelijke zaken aan te pakken.

Geen show

RENTEN IS BLIJ met de "kritische" benadering van de assembleeleden Amzad Abdoel en Jennifer Geerlings-Simons, beide van de NDP. Maar tegelijkertijd is hij ook sceptisch. "Ik hoop van harte dat ze menens zijn en niet gewoon show maken. Er moet een veel betere, goed onderbouwde begroting worden gepresenteerd, anders vrees ik het ergste. Laten we beginnen met de eis van Stephen Tsang van de NDP: Suriname moet geen buitenlandse lening sluiten zonder dat er een goed plan op tafel wordt gelegd", aldus Renten.

De huidige ontwikkelingen laten duidelijk zien dat de regering nu met de billen bloot gaat. Als dat tot concrete en duurzame veranderingen leidt, is heus welkom.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina