Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Pardon

27/12/2017 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Pardon

Ivan Cairo  

Na het extra lange weekeinde kostte het wel enige moeite om de motor te starten voor het schrijven van deze, mijn laatste column voor dit jaar. Ik ben niet zo’n kerstmens, dus heb ik het gros van de tijd maar in bed doorgebracht. Lezend of kijkend naar het buitenlands nieuws.

Al die kerstmovies zoals 'Home Alone' en wat dies meer zij die elk jaar weer over ons heen gestort worden en de traditionele liedjes als 'Rudolph the red nose reindeer', 'Winter Wonderland', 'Frosty the Snowman' en 'I saw mommy kissing Santa Claus' zijn aan mij echt niet besteed. Bij mij staat de radio op de kerstdagen daarom dus bijna nooit aan. Afgezien van enkele kerstbellen en versierselen die er sinds vorig jaar hangen, was er bij mij niks van Kerst te merken.

De kerstboom bleef onaangeroerd opgeborgen, want mijn dochtertje die er wel plezier in heeft om die op te tuigen, kwam dit jaar niet met vakantie. Helaas. Dus voor mij nog minder reden om een beetje in de kerstsfeer te komen. Maar goed. In elk geval heb ik de leesachterstand van de afgelopen maanden een beetje kunnen inlopen. Gewoon lekker ontspannen, de wereld en de beslommeringen van alle dag even vergetend, met een Tess Gerritsen, Harlan Coben en David Baldacci afgewisseld met zappen tussen CNN en Fox News en surfen op internet.

Uit het nieuws is een ding me opgevallen. In Peru verleende president Pedro Pablo Kuczynski op kerstavond 'medisch pardon' aan ex-president Alberto Fujimori die een gevangenisstraf van 25 jaar moest uitzitten en nu ongeneeslijk ziek zou zijn. Fujimori werd veroordeeld wegens corruptie en mensenrechtenschendingen omdat hij tijdens zijn bewind het optreden van doodseskaders had gesanctioneerd. Kuczynski verklaarde aan Fujimori en zeven anderen die in een soortgelijke situatie verkeerden op humanitaire gronden gratie te hebben verleend. De omstandigheden in de gevangenis vormen een ernstig risico voor de ongeneeslijk zieke gedetineerden.

Er wordt echter gespeculeerd dat Fujimori gepardonneerd werd in ruil voor de steun van aanhangers van de ex-president in het parlement die vorige week hebben voorkomen dat een afzettingsprocedure wegens corruptie tegen Kuczynski werd ingezet. In een videoboodschap heeft de 79-jarige Fujimori vergeving gevraagd aan het Peruaanse volk. Aan de mensen vroeg hij "uit de grond van mijn hart" vergeving en bedankte hij de president voor het pardon. In de Peruaanse situatie zie ik gelijkenissen die naar Suriname doorgetrokken zouden kunnen worden. Hier hebben we weliswaar te maken met een president - ook bejaard - die een gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd hangt wegens meervoudige moord en ook ziek is. Hoe ernstig is onbekend. Minstens één van zijn medeverdachten is ook ernstig ziek.

Ik zie het al gebeuren dat na een eventuele veroordeling van de verdachte Desi Bouterse de regering in een of andere vorm hem pardon zal verlenen. In achterkamers zijn mensen al aan het uitvogelen welke mogelijkheden de Surinaamse wetgeving biedt, maar een politiek besluit zoals in Peru is ook niet uitgesloten. Ik zie waarnemend president Ashwin Adhin ergens in 2019 of zo - Bouterse is dan In Cuba voor een medische check-up of ingreep - al een verklaring op televisie opdreunen: "De regering van Suriname heeft na diepgaande discussies en consultatie van interne en externe deskundigen na ampele overwegingen besloten om op humanitaire gronden de heer Desiré Delano Bouterse die is veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf gratie te verlenen".

"De heer Bouterse is ongeneeslijk ziek en de situatie in strafinrichtingen Santo Boma en PID vormen een groot risico voor zijn leven. Over Hazard hoeven we niet eens te praten. Om het principe van gelijke monniken, gelijke kappen te hanteren is daarom ook gratie verleend aan al zijn medeverdachten. Bij deze roep ik de totale samenleving op dit besluit van de regering te accepteren en de orde en rust te bewaren. Lang leve de president en God zij met Suriname." Hopelijk volgt daarna ook nog het verzoek om vergeving zoals Fujimori. De eerwaarde bishop Steve Meye had dat de bevolking toegezegd. Toch?

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina