Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Zelfredzaamheid

COMMENTAAR: Zelfredzaamheid

27/12/2017 12:00

COMMENTAAR: Zelfredzaamheid

 

SURINAMERS KLAGEN NOGAL. Soms om zaken die er niet toe doen, maar vaak uiten mensen terecht hun ongenoegen, bijvoorbeeld over de moeilijke leefomstandigheden, terwijl een kleine groep als het ware in weelde baadt. Voor veel gezinnen is het begin van elke dag een uitdaging hoe zij die dag zullen doorkomen.

De ervaring heeft geleerd dat klagen nauwelijks helpt. Het lijkt alsof de beleidsmakers oorkleppen op hebben en dat de handel voortdurend zit te broeden hoe ze de consument nog meer kan afzetten. Want laten we eerlijk zijn. De prijzen in de supermarkt zijn niet realistisch, afgezet tegen die uit importlanden, en rekening houdend met kosten en winstmarge. Maar wat doen wij zelf om onze situatie te verbeteren? We blijven maar kopen en klagen. Toch is er een voor de hand liggende oplossing om voor een deel zelfvoorzienend te zijn en daarmee de kosten te drukken.

Twee maanden geleden begon stichting The Positive Movement Suriname (TPMS) een mooi initiatief: het aanleggen van moestuinen. Het zijn er intussen in verschillende districten totaal zeventien. Mensen wordt geleerd om zelfvoorzienend te worden door groenten te kweken. En dat kan gaan van bladgroenten, sopropo en antroewa tot peper, kouseband, tomaat en boulanger en alles wat daar tussen ligt.

Afgezet op de bevolking is er maar een handjevol mensen dat een moestuin heeft. Voor zo een tuin is er geen groot terrein nodig. Al enkele vierkante meters zijn voldoende. Plantjes zijn vrij goedkoop op verschillende plaatsen, zoals markten te krijgen, of men kan zelf plantmateriaal ontwikkelen.

Daarnaast kan met afvalmateriaal een kippenhok worden gebouwd om kippen te kweken. Behalve dat men met zelfwerkzaamheid dagelijks verse groenten en vlees krijgt, weet men ook wat men eet: onbespoten producten. En als de zaak goed wordt aangepakt kan overproductie zelfs verkocht worden!

Belangrijk is dat mensen moeten openstaan en durven. Met een zaadje in de grond stoppen in het TPMS-project motiveren hoogwaardigheidsbekleders burgers niet. In januari zal de organisatie via het ministerie van LVV trainingen verzorgen. Een goed initiatief, maar daarmee wordt slechts een beperkt aantal mensen bereikt.

Een breed publiek kan worden bereikt met een goed opgezette televisiecampagne met hapklare voorlichting over aanleg van een moestuin, het planten en onderhouden en kippen kweken. In zo een programma kunnen gezinnen laten zien wat zij verbouwen en oogsten en daarmee ongetwijfeld anderen aanmoedigen ook te beginnen. TPMS heeft de basis aangedragen. Regering, bouw die uit!

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina