Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Afgestudeerd aan Militaire Academie

Eerste Surinamer afgestudeerd aan Braziliaanse Militaire Academie

27/12/2017 07:07 - Wilfred Leeuwin

De hoogste militaire opleiding van Brazilië, de Academia Militar das Agulhas Negras, in Resende in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro.

De hoogste militaire opleiding van Brazilië, de Academia Militar das Agulhas Negras, in Resende in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro. Foto: www.eb.mil.br  

PARAMARIBO - Andrew Leeflang is als eerste Surinamer afgestudeerd aan de hoogste Braziliaanse Academia Militar das Agulhas Negras (Aman) en draagt nu de titel bachelor of military sciences. Hij studeerde er met een beurs die tot stand is gekomen tussen de Braziliaanse overheid en het Surinaamse leger.

Leeflang voltooide de studie met specialisaties in infanterie en heeft ook de opleiding 'jungle wierook' en 'urban combat' met succes afgerond. Hij overweegt na enige tijd - ook in het buitenland - zijn masterdiploma te behalen. Eerder hebben veel Surinaamse militairen op Aman gestudeerd maar toen ging het om verkorte of driejarige opleidingen.

In 2013 vertrok Leeflang naar Brazilië voor de studie. Een collega die samen met hem begon, moest om bijzondere omstandigheden voortijdig afhaken. Leeflang heeft na zijn terugkeer uit Brazilië, enkele weken geleden, bezoeken gebracht aan de leiding van het ministerie van Defensie en het leger en aan de commandant van de landmacht, waar hij aan de slag gaat.

Tijdens zijn bezoeken bleek dat het Nationaal Leger goed gebruik zal maken van eigen kader dat in het buitenland is opgeleid in een grotere militaire organisatie. Suriname heeft na de onafhankelijkheid in 1975 een vrijwel compleet nieuw leger moeten opbouwen.

"Voor mijzelf zal er een periode komen waarin ik mij zal moeten aanpassen en wennen aan de Surinaamse organisatie", zegt Leeflang, die vooral trainingen zal verzorgen. Hij is de kleinzoon van Franklin Leeflang, adviseur van het Militair Gezag na de coup van 1980 en minister in de militaire periode.

Aman, met een campus van 67 vierkante kilometer, is opgericht in 1792 en is een van de oudste militaire scholen in de wereld. De academie  is sinds 1944 gevestigd bij Rio de Janeiro en heeft vele beroemdheden voortgebracht, onder wie elf presidenten van Brazilië.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina