Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Maatregelen nodig om uit crisis te komen’

‘Ruim 50 maatregelen nodig om uit crisis te komen’

27/12/2017 08:11 - Eliézer Pross

VSB-voorzitter Bryan Renten.

VSB-voorzitter Bryan Renten. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “De economische groei van 2005 tot 2015 was niet duurzaam” en Suriname is momenteel niet op het juiste spoor om duurzame ontwikkeling te hebben bereikt in 2030. Dit is te merken aan de diepe economische crisis van de afgelopen twee tot drie jaar. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft haar visie hoe het land op een duurzame manier uit de crisis moet geraken op papier gezet.

Het gaat om ruim vijftig crisismaatregelen die de overheid in samenwerking met het bedrijfsleven en de vakbeweging dringend hiervoor moet treffen en het land weerbaar te maken tegen toekomstige economische rampen.

Het gaat niet om spectaculaire, populistische maatregelen, maar om een reeks van kleine stappen die samen tot een sterkere economie zouden moeten leiden. "Een versnelde ontwikkeling van Suriname is alleen mogelijk als alle sectoren de urgentie beseffen om met geïntegreerd beleid uit de crisis te komen", schrijft de VSB als grootste particuliere bedrijvenorganisatie van het land in het concept document.

De voorstellen zijn gebaseerd op richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie over vier punten: goed bestuur, economische groei, sociale betrokkenheid en duurzaamheid van het milieu. Op het gebied van goed bestuur zou er een crisisraad moeten komen met vertegenwoordigers van alle belanghebbenden om onder andere saneringsmaatregelen met de overheid overeen te komen.

Surinamers moeten ook een mentaliteitsombuiging ondergaan om meer ondernemingsgericht te denken. Trainingen, informatie campagnes en kweekvijvers voor opkomende ondernemers zullen daar een bijdrage aan leveren. De organisatie hoopt over de voorstellen in overleg te mogen treden met de overheid en vakbeweging en over hun visie. In een eerder interview stelde VSB-voorzitter Bryan Renten dat hij voor het ergste vreest als men de koppen niet bij elkaar steekt om het land uit het slop te halen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina