Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Tsaang, wij geloven!

COLUMN: Tsaang, wij geloven!

28/12/2017 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Tsaang, wij geloven!

Stuart Rahan  

Langzaam maar zeker dringt het door tot de coalitie dat a n’e go nanga a kondre. Ook de presidentsvrouw realiseert zich dat. Ter camouflage deelde zij met een grote smile voedselpakketten uit. Had ze het maar bij die big smile gelaten en haar mond dichtgehouden want wat eruit kwam, wekte de indruk alsof zij ’s avonds naast een andere man slaapt die Su tot voedselpakketten dwong. Sterker nog, zij herinnert ons voortdurend hoe belangrijk voedselpakketten zijn door de ontvangers nog eens in hun lege maag te stompen: bijt nog even door de zure appel heen. Ai, zelfs mijn tanden raakten verzuurd hoewel ik geen voedselpakket kreeg.

Ook André Mi-sie-ka-ba erkende de (voedsel)nood. Hij zou geen kind van God zijn als hij niet, net als minister Mike Noersalim, zijn toevlucht zocht in gebed. Ja, vooral blijven bidden op je verzwakte knietjes. De moeder Theresa van de NDP heeft geen behoefte aan volle buikjes die helder denken in de weg staan. Dat zorgt voor leegloop, niet alleen van zijn partij maar ook van zijn Halleluja-Prijze-Masra-Gemeente. Dat het geloof gewonnen heeft van het kritische denkvermogen zorgde ook voor tienerzwangerschappen bij de NDP-jongeren.

Ja, zij dragen het kruis van de door hun leiders veroorzaakte ellende. Dit is perspectiefloos geloven want als je leest waar zij nog steeds in geloven dan is één conclusie gerechtvaardigd: NDP-jongeren geloven in een man die hen geen waardige toekomst gunt. Ja, want zij geloven nog steeds in een ontwikkeld, veilig en vredig Suriname onder deze zelfde man.

Eerst dacht ik, dit is een grap. Het kan niet waar zijn dat we als land zo diep gezonken zijn dat wij ons huis moeten verkopen om onze schulden af te lossen. Dat wij ons huis stukje bij beetje in de open haard moeten gooien om nog een beetje warmte te krijgen tegen de indringende kou. Bij elkaar kruipen is misschien nog de laatste optie als al het brandhout eenmaal op is. En we weten hoe wij reageren als iemand te lang te veel van onze warmte wegneemt. Primitieve gedachten nemen de overhand.

Stephen Tsang heeft na zeven magere jaren eindelijk eens de kracht om zijn intussen 'gowtuman mofo' open te trekken. Doe maar niet te wijd Stephen Tsang, want de kans dat jouw mond tot aan je oren openscheurt, is niet ondenkbaar. Voor je het weet ben je de paria van je eigen ontwaken uit een zeven jaar durende coma. Hugo Jabini is ervaringsdeskundige. Hij had niet veel tijd nodig om erachter te komen dat hij lucht was geworden in een partij die hem als redder van het binnenland had binnengehaald. Je kan hem consulteren maar laat jouw leiding dat niet weten anders is het lot van een afvallige jou gauw beschoren.

Het is niet jouw politieke macht die in jouw voordeel spreekt. Het is de politieke invloed van gefortuneerde mannen die niet de behoefte hebben een beperkte DNA-zetel te bezitten. Maar misschien kan ik je op een idee brengen. Wat dacht je ervan die krappe ene meerderheidszetel te gebruiken om te voorkomen dat we ons huis verkopen om de mede door jou gecreëerde gefortuneerde mannen hun invloed te ontnemen? Is maar een suggestie.

Waar Karel Choennie is, daar is de president ook. Hij moet zich van zijn vrome kant laten zien wil hij in aanmerking komen voor het heilige sacrament der stervenden. "Efu unu no drai anu pari a boto, na unu o vernietig a grontapu disi", verweet de president met het opgeheven vingertje mijn Inheemse broeders en zusters. Een buitenstander zou denken dat het de Inheemsen zijn die hun eigen eeuwenoude woon- en leefomgeving aan het vernietigen zijn. Niets is minder waar. Het zijn dezelfde invloedrijke mannen onder leiding van de president die baden in hun stadse weelde ten koste van de verpeste longen van het Surinaamse oerwoud.

Tsaang, als jullie hem nog geloven, denk maar terug aan jouw voorouders die de Bijbel in handen kregen terwijl het land van hun voorouders onder hun voeten vandaan werd gestolen. Fijne jaarwisseling.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina