Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ondernemer dreigt met wapens terug te slaan

Ondernemer dreigt met wapens terug te slaan in Maho

28/12/2017 11:04 - Gilliamo Orban

Ontsloten weg in het Maho- gebied.

Ontsloten weg in het Maho- gebied. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Grootgrondbezitter Mohamed Abdoelrahman zal korte metten maken met personen die beheersdaden willen uitvoeren op een terrein van 53 hectare in Saramacca. Dat gebied wordt geclaimd door inwoners van het inheemse dorp Maho, maar volgens de ondernemer gaat het om een eigendomsperceel. Hij zal een beveiligingsbedrijf met gewapend personeel inhuren om het terrein te bewaken, omdat hij geen geloof heeft in de politie.

"De politie weigert onze aangifte aan te nemen om politieke redenen. Ze zegt dat we de volgende dag moeten terugkomen, terwijl de situatie snel optreden vereist", zegt Greg Sitaram, de raadsman van Abdoelrahman. De jurist stelt dat het erom gaat dat de bewoners straks naar de stembus moeten en daarom wil de regering ze niet kwetsen.

Ibrahim Ligorie, adviseur van het dorpsbestuur Maho zegt dat de dorpelingen niet wakker liggen van de beveiligingsmaatregel. Dorpelingen van Maho, ondersteund door onder meer inheemse organisaties, hebben anderhalve week geleden met een graafmachine een gat dichtgegooid dat was ontstaan na zandafgravingen, op een plek waar een weg loopt. Enkele dagen daarna heeft Abdoelrahman op dezelfde plek opnieuw gegraven.

De krant heeft op foto's gezien dat er op de plaats waar gegraven is, attributen zijn neergezet die wijzen in de richting van wisi. "Dat heeft mijn cliënt niet gedaan, want hij belijdt het moslimgeloof", zegt Sitaram. Ook Ligorie laat blijken dat de dorpelingen hiervan niets afweten en zegt dat ze niet bang zijn voor de wisi-uitingen.

Hij zegt dat het dorpsbestuur per brief minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zal vragen om de ondernemer ter verantwoording te roepen. Het dorpsgezag wil ook dat het ministerie de grootgrondbezitter opdraagt om het gat waar een weg loopt weer te dichten. "Als dat binnenkort niet wordt gedaan, zullen wij weer een graafmachine huren om dat te doen", aldus Ligorie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina