Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering: 'TLF geen standrechtelijke executie'

Regering: 'Tout Lui Faut-doden geen standrechtelijke executie'

28/12/2017 09:11 - Eliézer Pross

De doorzeefde auto van de doodgeschoten verdachten.

De doorzeefde auto van de doodgeschoten verdachten. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Urbian Burleson, Jule Goddard, Kenneth Amzink en Errol Harrison zijn niet standrechtelijk geëxecuteerd, maar op de vlucht doodgeschoten door een gezamenlijke eenheid van het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger op 13 juni 2012. Dat heeft de regering onlangs verklaard aan het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens over het dodelijk optreden van de wetsdienaren aan de Tout Lui Faut Kanaalweg.

Deze zaak is in oktober van dit jaar weer actueel geworden bij het Hof met dit weerwoord van de overheid op het onderzoek dat is ingesteld door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in 2013. De mensenrechtenorganisatie Allied Collective (AC) heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten benaderd om een onderzoek in te stellen naar de omstreden dood van het viertal. 

"De Surinaamse overheid stelt dat het optreden van de politiemannen en militairen gebaseerd was op het Politiehandvest, aangezien het om mannen gaat die vermoedelijk zwaarbewapend waren en die verdacht werden van een reeks van zware berovingen. Maar volgens het Verdrag van Wenen staan internationale wetten en verdragen boven nationale wetten", benadrukt AC-voorzitter Robert Hewitt.

Hij blijft erbij dat de mannen aangehouden hadden moeten worden om middels een eerlijk rechtsproces te worden vervolgd. Controversiëler was het optreden van Edward Belfort, ex- minister van Justitie en Politie en de intussen gepensioneerde procureur-generaal Subhaas Punwasi, die samen met de leiding van de politie op een persconferentie de politiemannen en militairen probeerden vrij te pleiten, omdat het om criminelen zou gaan die terecht zijn gedood.

AC is nu aan zet om te antwoorden in dit proces. De organisatie eist compensatie voor de nabestaanden van de mannen, als mocht blijken dat ze standrechtelijk zijn neergeschoten. Ook zouden de daders en opdrachtgevers berecht moeten worden. De OAS is in dat geval beschikbaar om te bemiddelen tussen partijen zodat een schikking kan worden bereikt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina