Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Schrijfjuristen verlossend voor hoge werkdruk

Schrijfjuristen verlossend voor hoge werkdruk rechters

28/12/2017 00:04 - Merredith Bruce

Schrijfjuristen verlossend voor hoge werkdruk rechters

Foto: Pexels.com  

PARAMARIBO - Harish Monorath, Deken van de Orde van Advocaten, juicht de opleiding voor schrijfjuristen die vrijdag officieel is afgekondigd, toe. Die zullen rechters technisch bijstaan in hun onderzoekswerk en bij de formulering van vonnissen. Dit zal leiden tot een belangrijke verlichting van de huidige werkdruk van de rechterlijke ambtenaren, verwacht Monorath.

"Rechters kunnen niet goed uitrusten en geen opleidingen volgen omdat ze constant moeten rechtspreken", legt hij uit. Uit een groep van 29 kandidaten zijn elf personen geselecteerd voor de opleiding die vijftien maanden zal duren. De waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, denkt dat het huidige aantal van negentien rechters samen met de elf schrijfjuristen 363 vonnissen per maand kunnen produceren.

Monorath herhaalt een veelgehoorde klacht dat vonnissen heel lang op zich laten wachten, ook in eenvoudige zaken zoals naamsverandering en echtscheiding. In het ergste geval worden zaken met een jaar uitgesteld of komt de cliënt nog tijdens het proces te overlijden. Deze situatie hangt samen met een tekort aan rechters en is niet alleen onredelijk voor de rechters, maar ook voor advocaten en hun cliënten, vindt de deken.

"Onze rechters zouden in feite alleen vonnissen moeten uitspreken." Monorath verwacht dat de situatie zal verbeteren wanneer de schrijfjuristen aan de slag gaan. De opleiding van schrijfjuristen bestaat al in andere landen maar wordt voor het eerst verzorgd in Suriname. Het is het resultaat van een samenwerking tussen het ministerie van Justitie en Politie en de Nederlandse ambassade.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina