Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Wens

30/12/2017 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Het blijft altijd moeilijk om de laatste column van het jaar te schrijven. Moet je grootse afwegingen maken, terugblikken op wat is geweest? Moet je vooruitkijken, inspirerende woorden uiten of her en der wat leuke quotes bij elkaar rapen om daarmee een sfeer van diepzinnigheid op te roepen? Ik heb er eerlijk gezegd niet de energie voor.

Het was een moeilijk jaar, met veel slecht nieuws en veel verdriet. Het was ook een jaar van heel hard ploeteren, produceren, zaken proberen te begrijpen, vaak tevergeefs. Met uw permissie: ik ben te moe om echt gedegen terug of vooruit te blikken. Waar denk ik wel aan, als ik toch, heel vluchtig, terugkijk? Voor mij was 2017 vooral het jaar dat het onfatsoen en de schaamteloosheid normaal begonnen te worden. Het is fascinerend om naar de buitenwereld te kijken, en dan vooral naar de VS.

Een president die slechts gelooft wat hij wil geloven, die steevast denkt dat hij slimmer is dan alle anderen, die vaker op zijn buitenplaats verblijft dan achter een bureau, die naar het zich laat aanzien, niet eens de moeite neemt om te lezen wat hem wordt voorgelegd aan maatregelen of wetten. Waar hebben we dat eerder gezien? Ik heb me weleens afgevraagd of we misschien stiekem een paar nieuwe exportproducten hebben die gretig aftrek hebben gevonden in het machtscentrum van de VS. Zoals 'boter op je kop', leven in je eigen fantasiewereld, grootheidswaan, liegen dat het gedrukt staat, recht proberen te praten wat krom is, de werkelijkheid niet onder ogen willen zien, en continu je eigen belang en dat van je vriendjes vooropstellen.

En dat allemaal overgoten met een dikke saus van schaamteloosheid en grofheid. Het is beangstigend om te denken dat kinderen opgroeien en denken dat leugens, bedrog, pesten en onwetendheid absoluut geen obstakels zijn om de machtigste persoon van de wereld te worden. In ons land zien we iets soortgelijks gebeuren - met andere nuances, maar het principe is hetzelfde. Daarom is het enige wat ik u toewens in het nieuwe jaar: wijsheid, tijd met uw kinderen en/of andere dierbaren, en veel, heel veel veerkracht. Want elke keer als ik denk: het kan niet erger, vindt de regering een manier om het tegendeel te bewijzen. Dat in 2018 het fatsoen weer terrein mag winnen.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina