Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Afzondering

COMMENTAAR: Afzondering

30/12/2017 12:00

COMMENTAAR: Afzondering

 

PARAMARIBO - VANAF 1 JANUARI 2018 is door Zuid-Korea aan reizigers uit Suriname en zoveel andere landen de voorwaarde opgelegd zich te onderwerpen aan een gezondheidsonderzoek, alvorens het Aziatische land binnen te komen. Direct na aankomst worden de reizigers in quarantaine geplaatst. Weigering van de eis tot onderzoek levert een boete van ongeveer tienduizend US dollar op.

Motief van het Koreaanse Epidemiologisch Centrum voor het nemen van de maatregel is dat men bevreesd is voor infectieziekten zoals cholera, gele koorts en vogelgriep. Met zijn mededeling dat elk land de vrijheid heeft om strenge maatregelen te nemen op dit stuk, is minister Ferdinand Welzijn niet ver genoeg gegaan. De vraag is of Surinaamse autoriteiten belast met epidemiologische aangelegenheden voldoen aan de eisen van Zuid-Korea, om te voorkomen dat reizigers uit Suriname voor een verrassing komen te staan.

Het is opmerkelijk dat de lijst met de landen die zich moeten houden aan de eisen van Zuid-Korea wordt uitgebreid, terwijl de Dominicaanse Republiek en de Afrikaanse landen Malawi en Zambia van de lijst zijn afgevoerd. De keuze voor de landen die op de 'zwarte lijst' staan is bewust. Het feit dat andere zijn afgevoerd duidt op het voldoen aan de criteria. Kan het zijn dat de richtlijnen niet voldoende bekend zijn? Suriname doet er daarom goed aan meer duidelijkheid te vragen over de maatregel en de richtlijnen, zover deze hier nog niet helder zijn.

Sinds jaar en dag is het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) belast met epidemiologische aangelegenheden. De aangekondigde maatregelen door Zuid-Korea komen vermoedelijk op het bord van het BOG. Het is geen geheim dat het BOG de laatste jaren onder druk stond en met vallen en opstaan heeft geprobeerd de broek op te houden. Gebrek aan financiële middelen, een ramkoers tussen vakbond en directie en andere interne zaken hebben het BOG verzwakt bij de daadwerkelijke uitoefening van de taken.

Vandaag de dag sijpelen berichten naar buiten dat het personeelsbeleid zal worden aangepakt; vacatures voor kaderfuncties, opheffing van stagnatie van het veldwerk door onvoldoende milieu-inspecteurs en het verbeteren van het imago van BOG. Het BOG niet alleen belast met het vaccineren, het bestrijden van ziekten en het aanpakken van epidemieën, maar ook met laboratoriumonderzoek en de zorg van een medisch opvoedkundig bureau. Hoe dan ook, er ligt een vraagstuk van quarantaine door Zuid-Korea op tafel. Daar moet vooral prioriteit aan worden gegeven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina