Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Decemberproces gaat door

COLUMN: Decemberproces gaat door

31/12/2017 12:00

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982.Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Rahan.

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982.Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Rahan.  

Kurt mi mati, deze column is de laatste na twee jaar schrijven over 8 december 1982, het historische kruispunt in onze geschiedenis. Toen de Groep van 16 jonge ondoordacht handelende militairen in 1980 de staatsmacht naar zich toetrok, was het slechts een kwestie van afwachten of zij haar beloften zou nakomen. Er werd democratie beloofd met vrije geheime verkiezingen, er werd geld voor verbeterde waterleiding beloofd en Suriname zou het paradijs op aarde worden.

De gelovigen onder ons klonk het als psalmgezangen in de oren. Wat Henck Arron naliet, zouden jonge enthousiaste mannen in langgroen met een uzi wel voor elkaar krijgen. Maar wat bleek? Eenmaal de smaak van macht geproefd, kreeg de groep er geen genoeg van. Macht werkt als opium. Hoe meer je naar binnen werkt, hoe meer je verlangt naar het gelukzalige gevoel van de eerste shot. Zij zijn er nog steeds niet achter dat het gevoel zich niet herhaalt. Intussen weten wij wie voor positieverbetering van de mofinawan was, en wie niet.

Consolidatie van de macht was het voornaamste waar de groepsleden zich mee bezighielden met de grote vergissing van moord op vijftien prominente Surinamers als absoluut dieptepunt. Sindsdien achtervolgt deze kwestie hen als een kunu, een eeuwige vloek. Surinamers raakten verdeeld, families verscheurd en er kwamen overlopers (Gordon Rahman en Sandew Hira) die hun ziel aan de duivel verkochten. Dat hebben de afgelopen twee jaar ons geleerd, Kurt. Uit reacties op onze columns bleek soms de woede door te sijpelen.

Sommigen eisten stopzetting in de hoop dat door er niet meer over te schrijven het 8 Decemberstrafproces vanzelf zou doodbloeden. Ik zei het al, de Decembermoorden zijn een vloek voor de daders en zij zullen pas rust krijgen als zij zich erbij neerleggen dat je niet ongestraft kan wegkomen met moord. Ook De Baas zal zich daarin moeten berusten. Wil hij echter zijn onvoorwaardelijke liefde voor het land bezegelen en in de annalen van de Surinaamse geschiedenis als held worden aangemerkt, zal hij zich zonder condities aan het proces moeten overgeven.

Dat niet alleen, ook de machtswellustelingen casu quo graaiers om hem heen, zullen zich erbij moeten neerleggen dat hun rol is uitgespeeld. Net als het eliteleger van De Baas. Dat moet worden ontmanteld. Het zijn gewone ambtenaren in dienst van de Staat die slechts als taak hebben één persoon, nota bene de hoofdverdachte in de Decembermoorden, te beschermen. Toch kijk ik met gemengde gevoelens terug op de afgelopen periode. De verdeeldheid onder de Surinamers baart mij meer zorgen dan een uitgesproken vonnis.

We hebben als volk vaak de neiging voor ons te laten denken en doen. Het schort aan eigen initiatieven omdat het makkelijker is je handen op te houden. Een kinderhand is gauw gevuld en je weet je verzekerd van eeuwige dankbaarheid. Als er een universitaire studie bestond hoe een makke volgzame massa te manipuleren, is De Baas cum laude geslaagd. Wij stoppen met onze columns maar het 8 Decemberstrafproces stopt nog lang niet. Deze vinger aan de pols zal in nieuwe vormen doorgaan. Rubrieken, andere columns en elk zichzelf respecterend nieuwsmedium zullen er aandacht aan blijven besteden.

Dat de vervolging in 2000 net niet gestuit is, was slechts het begin van met onszelf in het reine komen. Het duurt al zeventien jaar en we gaan nog even door. Uitspraken en hoger beroep volgen nog. Wij stoppen maar het 8 Decemberstrafproces gaat gewoon door. Bedankt Kurt! Ik ga alvast op zoek naar een andere partner die mij van repliek kan dienen. Misschien vraag ik Cliff Limburg, je weet wel, de spreekbuis van De Baas of hij deze vacature wil invullen.

naharahan0812@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina