Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guyana casht 7,5 miljard oliedollars in twintig jaar

Guyana casht 7,5 miljard oliedollars in twintig jaar

31/12/2017 00:02 - Ivan Cairo

Guyana casht 7,5 miljard oliedollars in twintig jaar

 

PARAMARIBO - In Guyana zal aardoliereus ExxonMobil begin 2020 aanvangen met de commerciële productie van aardolie in de Liza 1-bron voor de kust. Uit de productie van deze bron alleen, zal Guyana gedurende twintig jaar op zijn minst 7,5 miljard US dollar aan inkomsten binnenhalen bij een prijs van vijftig US dollar per vat.

Dat bleek in Georgetown, Guyana, tijdens de presentatie van de overeenkomst tussen de Guyanese overheid, ExxonMobil en andere partners in deze deal. De afgelopen maanden zijn op vijf plaatsen grote commerciële aardolievondsten gedaan. Tijdens een persconferentie donderdag zei minister Raphael Trotman van Natuurlijke Hulpbronnen, dat de regering het idee voor het opzetten van een eigen raffinaderij om haar aandeel uit de productie zelf te verwerken, nog niet heeft laten varen.

Een commissie moet nog een besluit nemen in hoeverre een bod van Trinidad en Tobago om de olie in zijn Petrotrin-faciliteiten te raffineren, zal worden geaccepteerd, of dat die aan ExxonMobil zal worden afgestaan voor raffinage. Guyana krijgt 14.000 van de verwachte productie van 100.000 vaten per dag. Een andere optie is om een raffinaderij in Guyana op te zetten, omdat zo ook nieuwe arbeidsplaatsen geschapen kunnen worden. De olie-industrie zal Guyana op basis van de al bewezen reserves een totaalbedrag van minstens tachtig miljard US dollar opleveren.

De geschatte reserves in de Stabroek-concessie liggen rond de 3,2 miljard barrels. Minister Trotman stelde dat zijn land per dag gemiddeld 1 miljoen US dollar zal verdienen zodra de productie begint, per jaar iets meer dan driehonderd miljoen US dollar. ExxonMobil-topman in Guyana, Rod Henson, deelde mee dat in vijf jaar productie de Liza 1-bron Guyana 1,5 miljard US dollar zal opleveren. Hij benadrukte echter dat ofschoon deze bedragen gegarandeerd zijn, ze gebaseerd zijn op aannames over de olieprijs.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen