Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Visserijsector moet meer moed tonen

Visserijsector moet meer moed tonen

31/12/2017 07:19 - Aidy Pinas-Agodeba

Het aantal kleine boten is in de voorbije jaren flink toegenomen, maar de vangst wordt onder meer in Guyana afgezet. Daardoor levert de bevolkingsvisserij minder op.

Het aantal kleine boten is in de voorbije jaren flink toegenomen, maar de vangst wordt onder meer in Guyana afgezet. Daardoor levert de bevolkingsvisserij minder op. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Vissers moeten durven op te komen voor hun belangen. Dit standpunt kwam donderdag duidelijk naar voren tijdens een meeting die georganiseerd was door de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Zo’n dertig mannen en vrouwen uit de sector woonden de bijeenkomst bij.

Behalve dat de vissers moed moeten tonen en moeten opkomen voor hun belangen, is het ook belangrijk dat er een duidelijk beeld bestaat over hoe de sector eruit ziet en wat zich er allemaal afspeelt. Transparantie is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de sector, die werkgelegenheid biedt aan zo'n vijfduizend man.

Jerry Slijngaard, directeur van de Kustwacht, en Rene Lieveld, ex-onderdirecteur Visserij, hielden beide een korte presentatie. Lieveld merkte op dat het probleem met de verstrekking van vergunningen niet iets van nu is. Surinamers kunnen medeverantwoordelijk gesteld worden hiervoor. "Surinamers nemen de vergunningen voor de Guyanezen."

Lieveld liet weten dat hij eerder als onderdirecteur van Visserij had geopperd dat visserijgebieden in handen komen van lokale vissers, "omdat zij precies weten wat zich afspeelt in hun gebied". Dit voorstel is nooit goedgekeurd en de vissers zijn dus nog steeds afhankelijk van wat de overheid beslist.

Een visser was van mening dat er steeds meer druk wordt gelegd op de bevolkingsvisserij. "Laten we het onderzoeken. In feite hoeft het niet, want de informatie is er al." Hij vindt dat er niet geklaagd moet worden wanneer er minder vis wordt aangeleverd door de bevolkingsvisserij.

Het aantal kleine boten is in de voorbije jaren flink toegenomen, terwijl de vangst in onder andere Guyana wordt afgezet. De industrievisserij kan deels ook verantwoordelijk worden gesteld voor de afname. Trawlers richten volgens deze visser met hun netten veel schade aan, omdat ze ook vissen vangen die niet worden gebruikt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina