Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • China verbiedt handel in ivoor

China verbiedt handel in ivoor

01/01/2018 12:07

China verbiedt handel in ivoor

In beslag genomen ivoor. Foto: EPA  

PEKING - China stelt vanaf eind 2017 een verbod in op de handel in ivoor. Het verbod op materiaal van slagtanden van bijvoorbeeld olifanten wordt stapsgewijs ingevoerd, zo meldt persbureau AP op basis van de Chinese regering.

De regering schrijft in een verklaring dat in maart de ivoorbewerking en de verkoop voor een deel verboden wordt. Dat het land voornemens was om de handel in ivoor te verbieden, hing al in de lucht, zo schreef het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Vorig jaar stelde het land al een tijdelijke importstop in voor ivoor. Het verbod gold een jaar voor alle snijwerken van na 1975. Dat China een verbod instelt op de handel in ivoor, is een belangrijke stap volgens het WNF. Het land werd jarenlang gezien als de grootste markt voor de handel in zowel illegaal als legaal verkregen ivoor.

Ivoor is onder meer gewild vanwege de vermeende geneeskrachtige werking en geldt in China als een edeler materiaal dan goud. Met een algeheel verbod op ivoor in China is de kans volgens natuurbeschermers groot dat het stropen van olifanten wegens hun slagtanden stopt. Bekend is dat er in 2013 meer dan 20.000 Afrikaanse olifanten illegaal werden geslacht voor hun ivoor. Dat wordt vaak geëxporteerd naar Azië om medicijnen en sieraden van te maken. De olifantenpopulatie is door de stroperij gedecimeerd. NRC.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina