Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kim Jong-un waarschuwt VS voor kernaanval

Kim Jong-un: 'Lanceerknop kernwapens staat op mijn bureau'

01/01/2018 08:20

Zuid-Koreanen kijken aandachtig naar de nieuwjaarstoespraak van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Zuid-Koreanen kijken aandachtig naar de nieuwjaarstoespraak van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un Foto: AP  

SEOUL - De Verenigde Staten kunnen nooit meer een oorlog beginnen tegen Noord-Korea, nu dat land de mogelijkheid heeft om het gehele vasteland van de VS te bereiken met nucleaire wapens. De heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak op de Noord-Koreaanse televisie gezegd.

"De gehele Verenigde Staten liggen binnen bereik van onze nucleaire wapens en de knop staat klaar op mijn bureau. Dat is geen dreiging, maar een feit", zei Kim Jong-un. "We zullen de wapens alleen inzetten als onze veiligheid in het geding is."

Hoewel de Noord-Koreaanse leider benadrukte dat het van belang is om de spanningen in de regio terug te dringen, kondigde hij aan dat het land zich het huidige jaar zal richten op de productie van kernkoppen en ballistische raketten "voor inzetbaarheid".

Kim vindt dat zowel Noord- als Zuid-Korea zijn best moet doen om een vreedzame omgeving te scheppen op het Koreaanse schiereiland. Hij overweegt om een delegatie naar de Olympische Spelen in februari in Pyeongchang in Zuid-Korea te sturen.

"De deelname van Noord-Korea aan de Winterspelen zal een goede mogelijkheid zijn om de eenheid van onze mensen te laten zien en we hopen dat de Spelen een succes worden", zei hij. "Diplomaten van beide landen moeten snel over die mogelijkheid praten.''

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had al gezegd dat de deelname van Noord-Korea zal bijdragen aan de veiligheid van de Spelen van Pyeongchang. Hij stelde Seoul en Washington vorige maand voor om grootscheepse militaire oefeningen uitstellen tot na de Spelen. AD.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina