Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering komt met nieuwe bouwlening

Regering komt met nieuwe bouwlening

01/01/2018 00:15 - Ivan Cairo

Regering komt met nieuwe bouwlening

President Desi Bouterse. Foto: NII  

PARAMARIBO - De regering komt begin dit jaar met een nieuwe bouwlening voor mensen die dringend behoefte hebben aan een eigen huis. Het gaat om een bedrag van maximaal SRD 50.000 tegen een rente van 1 procent per jaar, zei president Desi Bouterse maandagochtend in zijn nieuwjaarsrede. Dit jaar komt een totaal andere aanpak wat betreft het woningbouwprogramma van de overheid.

"De gebruikelijke overheidswoningbouw gaat naar het oordeel van de regering niet snel genoeg. Drijfveer voor een nieuwe aanpak is, dat snellere woningbouw geboden is om, aldus het staatshoofd, "de grote en langdurige huisvestingsnood, die veelal gepaard gaat met veel sociaal leed, terug te dringen".

Bouw-initiatieven vanuit de bevolking zelf zullen al in het begin van dit jaar "een gedurfde en extra financiële prikkel krijgen vanuit het regeringsbeleid. De nieuwe bouwlening zal een looptijd van 15 jaar hebben en de totale bouwprijs van een huis mag maximaal SRD 125.000 zijn. De regering zal hierover nadere informatie verstrekken. Bouterse zegt dat dit jaar duizend mensen die dringend een woning nodig hebben en willen bouwen, in aanmerking zulen komen.

De bouwsector zal volgens hem hierdoor aantrekken en een multiplier-effect hebben op de hele economie, daar toeleveringsbedrijven een opleving zullen krijgen, terwijl ook de werkgelegenheid mee zal stijgen. Bouterse kondigde ook maatregelen aan die de lokale houtverwerkingsindustrie "een big push forward" zullen geven. Zo zal export van rondhout worden ontmoedigd door de exportheffing voor rondhout vanaf dit jaar te verhogen.

"Gezaagd hout zal veel meer dan de afgelopen jaren het geval was beschikbaar worden voor de nationale markt, zodat onder meer de woningbouwmarkt voldoende en tegen betaalbare prijzen voorzien kan worden", zei de regeringsleider. De opbrengsten van de sterk verhoogde exportheffingen zullen besteed worden voor het uitvoeren van een plan voor versnelde ontwikkeling van de nationale houtindustrie. Deze zal gestoeld zijn op moderne technologie. Hiermee wordt al dit jaar een aanvang gemaakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen