Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname krijgt eigen goudmaatschappij

Suriname krijgt eigen goudmaatschappij

01/01/2018 00:00 - Ivan Cairo

Suriname krijgt eigen goudmaatschappij

President Desi Bouterse. Foto: Nationaal Informatie Instituut  

PARAMARIBO - ‘Staatsgoud Suriname’. Zo zal het parastatale mijnbouwbedrijf heten dat de regering nog dit jaar wil opzetten zodat Suriname in eigen beheer goud gaat exploiteren, al dan niet in samenwerken met multinationals. Dat deelde president Desi Bouterse de samenleving maandagochtend mee tijdens zijn nieuwjaarsrede voor radio en televisie.

De president zei da de regering tevreden is met mondiale resultaten die Iamgold en Newmont boeken. Hun omzetten en nettowinsten zijn de afgelopen jaren gestegen en hun beursnoteringen sterk omhoog geschoten. Ofschoon de regering blij is met deze ontwikkeling constateert Bouterse, dat er een steeds grotere kloof ontstaat tussen de inkomsten van de multinatioals en wat Suriname als land aan hun activiteiten overhoudt. Dit baart de regering zorgen.

Derhalve is besloten om met de huidige overeenkomsten als uitgangspunt te gaan onderhandelen met de buitenlandse maatschappijen teneinde voor Suriname gunstigere deals te realiseren. "De Surinaamse regering is ervan overtuigd dat er, zakelijk gezien, meer te halen is bij de uitvoering van de gesloten overeenkomsten en rekent erop dat de multinationals die getoond hebben een waardige reputatie te hebben en over de nodige 'social responsibility' te beschikken om zich als positieve partners op te stellen, de nodige goede wil hierbij aan de dag zullen leggen".

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina