Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ambassadeur VS ontboden in Pakistan

Ambassadeur VS ontboden in Pakistan

02/01/2018 18:09

Ambassadeur VS ontboden in Pakistan

Donald Trump op weg naar Washinghton. Foto: AP  

KAAPSTAD - De harde kritiek van president Trump op bondgenoot Pakistan heeft kwaad bloed gezet in Islamabad. De Amerikaanse ambassadeur werd vandaag op het matje geroepen na een tweet van Trump waarin hij Pakistan beschuldigde van 'leugens en bedrog' bij de strijd tegen Al Qaida en de Taliban. In Karachi staken woedende betogers Amerikaanse vlaggen in brand uit onvrede over Trumps aanval.

Het ontbieden van ambassadeur David Hale werd vooraf gegaan door felle kritiek van de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Asif op Trump. Ook vergaderde premier Abbasi met het kabinet over de tweet van de president. De militaire top buigt zich woensdag samen met de regering over de verslechtering van de relatie met de VS. Asif deed de tweet van Trump af als een politieke stunt, bedoeld om de aanhangers van de president gerust te stellen dat hij Pakistan wel degelijk aanpakt. 'Iedere keer weer reageert hij zijn frustraties over wat mislukt in Afghanistan af op Pakistan', aldus de minister. 'Ze zitten vast in Afghanistan.' Hij betoogde dat Pakistan wel zonder de jaarlijkse Amerikaanse militaire en economische hulp kan.

De kritiek van Trump werd meteen verwelkomd door aartsvijand India en Afghanistan, waarmee Pakistan het eveneens al jaren niet goed kan vinden. 'Wat president Trump heeft gezegd, is gewoon de waarheid', aldus generaal Dawlat Waziri namens het Afghaanse ministerie van Defensie. 'Pakistan heeft nooit geholpen om het terrorisme te bestrijden.' De Afghaanse regering beticht Islamabad, in het bijzonder de ISI, ervan de Taliban te steunen.  VK.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina