Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Nieuwe hoop

COLUMN: Nieuwe hoop

02/01/2018 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Nieuwe hoop

Gerold Rozenblad  

Zelden heb ik het zo meegemaakt met de jaarwisseling. Wat een regen! Met de daarbij behorende theorieën daarover. Zo meent iemand dat er erg veel uit 2017 weggewassen moest worden, dus hebben de weergoden ons een handje geholpen met een stevige wasi. Weer een ander meent dat dezelfde weergoden ons van de straat af wilden hebben in een poging ons geld op zak te houden voor wat in dit nieuwe jaar zal volgen. En alsof die mysterieuze weergoden hun handelen wilden onderstrepen, rond middernacht plensde het weer.

Nogmaals een wasi of weer een poging, nu om ons zuurverdiende geld niet letterlijk te verknallen ? Nou, was het een wasi, dan is die geslaagd gezien de velen die in de binnenstad drijfnat het oude jaar weg vierden. En als het een waarschuwing betrof is die jammerlijk in rook opgegaan, getuige het vuurwerk ondanks de regen. Het nieuwe jaar is aangebroken. Een terugblik zou slechts deprimerend werken. Maar wat we met zijn allen kunnen doen is tenminste een goede, eerlijke analyse maken van waar we staan, en wat de realistische mogelijkheden zijn om daarop te bouwen voor beter.

Nieuwe hoop alleen zou slechts wederom uitgestelde teleurstelling blijken te zijn aan het eind van dit jaar. Maar hoop doet leven en met de goede wensen die we hebben uitgewisseld is er in elk geval de eerste dagen het gevoel voor een beter bestaan. En op dat stuk deed onze president een behoorlijke duit in het zakje. Een nabrander op de nu haast afgewikkelde begrotingsbehandeling, of een voorschot op de wijzigingen die in het eerste kwartaal zullen worden doorgevoerd? Een nieuwjaarstoespraak die in de begrotingsbehandelingen niet zou hebben misstaan.

Bouterse gaf ons hoop op een nieuwe injectie van woningbouw, met 1 procent rente op een maximaal bedrag van SRD 50.000. Maar ook hoop op ontwikkeling van de landbouwsector en het eindelijk uitbaggeren van de vaargeul die ondertussen tot een vaargootje is verworden. Hij wil meer geld uit de zakken van de multinationals kloppen om tenminste enige munt te hebben op de bodem van de staatskas en zich ontdoen van het waterhoofd dat zich heeft ontwikkeld op het lichaam van de basiszorgverzekering.

Kijk, dat de president niet komt met een hele waslijst van voornemens geeft in elk geval wat hoop dat de realiteitszin is ingeslagen. Nu nog hopen dat zijn plannen zijn gestoeld op een realistische analyse van de staatsmogelijkheden, dan wil ik het wagen zoals Amzad Abdoel en Dubai voorzichtig optimistisch te zijn. In mijn eerste column voor het nieuwe jaar, geef ik mij graag over aan deze emotie. Realiteitszin - al dan niet gestoeld op de afwezigheid van geld - geeft hoop. Maar dezelfde realiteitszin zal u en mij hopelijk niet laten wachten op slechts een regering voor ons persoonlijk wel en wee. Op dat stuk zal veel afhangen van onze eigen inzet.

Geluk, zegt men, is veelal het resultaat van onafgebroken inzet. Met dat in het achterhoofd wil ik u een gelukkig nieuw jaar toewensen, maar meer nog het jaar dat u verdient. De mate van geluk mag u grotendeels lekker zelf invullen!.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina